Το σύνδρομο Rapunzel περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1779 από έναν Γάλλο γιατρό Μ. Baudamant και καταγράφτηκε στην ιατρική βιβλιογραφία από τον Vaughan και τους συναδέλφους του το 1968.

Το σύνδρομο της Rapunzel είναι μια σπάνια ιατρική πάθηση, κατά την οποία το άτομο συνηθίζει να τρώει τα μαλλιά του. Ο κλινικός όρος του συνδρόμου ορίζεται ως τριχοφαγία και δεν είναι λίγες οι φορές που οι συνέπειες μπορεί να είναι οδυνηρές. Πολλές φορές, η αδυναμία του ανθρώπινου σώματος να χωνέψει κάθε τρίχα, με την πάροδο του χρόνου οι τρίχες συσσωρεύονται, δημιουργώντας μια μάζα, που παγιδεύεται μέσα στο στομάχι.

Τριχοφαγία, ονομάζεται λοιπόν η τάση του ανθρώπου να τρώει τρίχες. Αναλυτικότερα, όσοι πάσχουν από τριχοφαγία συνηθίζουν να τραβούν συνεχώς τα μαλλιά τους, ώστε να φάνε τα μαλλιά τους. Σύμφωνα με έρευνες, η τριχοφαγία συνδέεται και με άλλες ψυχικές διαταραχές.

Η κατανάλωση μαλλιών μπορει να συνδέεται με κάποιο συναισθηματικό ή ψυχιατρικό προβλημα όπως η κατάθλιψη, στρεσογόνοι παράγοντες. Για τους λόγους αυτούς είναι ιδιαίτερα σημαντική η οριστική επίλυση του προβλήματος. Το σύνδρομο της Ραπουνζέλ συμβαίνει όταν ένα trichobezoar φράζει το πεπτικό σύστημα και προκαλεί έντονη δυσφορία. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα είδη μαζών που φράζουν το πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα, τα phytobezoar (μάζες από δύσπεπτα φυτικά υλικά) και τα lactobezaor στα οποία υπάρχει χαμηλή γαστρεντερική κινητικότητα σε μάζες από γάλα (συναντάται συνήθως σε μωρά που τρώνε γάλα σε σκόνη βασισμένη σε χημικές ουσίες). Το όνομα του συνδρόμου προέρχεται από τα παραμυθία των αδερφών Γκριμ. Η Ραπουνζέλ ήταν μια πριγκίπισσα η οποία βρισκόταν παγιδευμένη σε ένα κάστρο και μάκραινε για αρκετό καιρό τα μαλλιά της έτσι ώστε να γίνουν τόσο μακριά για να τα ρίξει από το παράθυρο της σαν σκοινί προκειμένου να την σώσει ο πρίγκιπάς της.

Το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι επειδή όταν τελικά φύγει η μάζα από το στομάχι έχει μακρύ τέλος που μοιάζει με σκοινί. Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα, όταν εντοπίζουν άτομα με σύνδρομο Ραπουνζέλ, ψάχνουν τα σημάδια της τριχοτιλλομανίας ή ακόμα και της αλωπεκίας στο κεφάλι για να ελέγξουν για σημάδια έλξης μαλλιών ή φαλάκρα. Η παρουσία σημείων τριχοτιλλομανίας δείχνει ότι οι ασθενείς τρώνε πιθανώς τα ίδια τα μαλλιά τους. (καταναγκαστικό τράβηγμα μαλλιών).

Οι συνεχιζόμενες έρευνες δείχνουν ότι το σύνδρομο Rapunzel προκαλείται από την τριχοφαγία και την τριχοτιλλομανία. Σύμφωνα με έρευνες το 37,5% των ατόμων με τριχοφαγία μπορει να αναπτύξουν trichobezoar, ενώ την ίδια στιγμή άτομα με τριχοτιλλομανία μπορει να αναπτύξουν τριχοφαγία. Μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη  η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2016 από τους Ghormallah A, Ghannam AA και Al-Olait Y, αναφέρει ότι το 5%-18% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τριχοτιλλομανία τραβάνε τα μαλλιά τους.

Τα trichobezoars μπορει να ποικίλουν σε μέγεθος και όγκο με μερικά να ζυγίζουν έως και 4 κιλά και να φτάνουν σε μάκρος τα 21 εκατοστά. Αυτή η μάζα από τρίχες μπορει σε κάποιες περιπτώσεις να πάρει να σχήμα του στομαχιού και να γίνει στερεή μάζα. Το σύνδρομο Ραπουνζέλ μπορει να επηρεάσει τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία, παρ’ όλα αυτά συχνότερα εμφανίζεται σε γυναίκες, παιδιά, ψυχιατρικούς ασθενείς που έχουν συναισθηματικές ή ψυχιατρικές διαταραχές ή ιστορικό τριχοτιλλομανίας και τριχοφαγίας.

Η χειρουργική επέμβαση κρίνεται συνήθως αναγκαία για την αφαίρεση αυτής της μάζας καθώς, όπως προαναφέρθηκε, ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία και άλλες απειλητικές συνέπειες.

 

 

Πηγή: maxmag.gr

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *