Τι είναι η ερωτομανία;

H ερωτομανία πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή του νευρικού συστήματος, η οποία κάνει τον πάσχοντα να θεωρεί πως κάποιος άγνωστος σε αυτόν -και συνήθως διάσημος- έχει αναπτύξει αισθήματα γι’ αυτόν. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της ψύχωσης, ιδίως σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένια ή διπολική μανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο ασθενής δημιουργεί στο μυαλό του ένα σενάριο, που θέλει να υπάρχει και σχέση.

Η διάγνωση της ερωτομανίας δεν μπορεί να δοθεί από μόνη της αλλά συνδέεται με τη διάγνωση της παραληρηματικής διαταραχής. Σύμφωνα με Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών διαταραχών (DSM) στην ερωτομανία οι αυταπάτες δεν υπάρχουν λόγω ουσιών, φαρμάκων ή σχιζοφρένειας. Σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι το άτομο παρουσιάζει μόνο παραισθήσεις.

Συμπτώματα

  • Αδιαμφισβήτητη πίστη πως το άλλο άτομο βιώνει έντονα αισθήματα
  • Το άτομο πιστεύει ότι του στέλνουν κρυφά μηνύματα π.χ μέσω ματιάς ή κάνοντας διάφορες κινήσεις μέσα σε μια ταινία, βλέμματα κλπ.
  • Εμμονές με τον κρυφό θαυμαστή, στέλνοντας μηνύματα, γράμματα, κάρτες ακόμη και παρακολούθηση προκειμένου να υπάρξει επαφή με το άλλο άτομο.
  • Θεωρεί ότι το άλλο άτομο είναι ερωτευμένο μαζί του ενώ αποδείξεις δείχνουν το αντίθετο. Δεν έχει επίγνωση της πραγματικής κατάστασης.

Θεραπεία

Σε κάποιες περιπτώσεις, άτομα με ερωτομανία ίσως χρειαστούν μια αντιψυχωτική αγωγή. Η φαρμακοθεραπεία συνήθως γίνεται σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Πολλά διάσημα πρόσωπα έχουν υπάρξει θύματα ερωτομανιακών φαντασιώσεων. Ένα μικρό ποσοστό με ερωτομανία μπορεί να προσπαθήσουν να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν άτομα που πιστεύουν ότι εμποδίζουν τη σχέση τους με το αγαπημένο τους άτομο ή να απειλούν και να παρακολουθούν το άτομο που θεωρούν ότι τρέφει αισθήματα γι’ αυτον. Σε τέτοιες περιπτώσεις, σημαντική κρίνεται η νοσηλεία.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *