Το σύνδρομο Μινχάουζεν αποτελεί μορφή ψυχικής διαταραχής κατά την οποία το άτομο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στον ίδιο του τον εαυτό και στους άλλους.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο έχει ονομαστεί έτσι από τον βαρώνο Μινχάουζεν,πρωταγωνιστή του βιβλίου Ροδόλφου Ράσπε,στο οποίο ο βαρώνος κάνει μία αφήγηση των γεγονότων που συνέβησαν στο Ρωσοτουρκικό πόλεμο.

Η διαταραχή αυτή,είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τους άλλους,με αποτέλεσμα το άτομο τις περισσότερες φορές να αρνείται να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό,αφού ο ίδιος θεωρεί οτι δεν έχει κάποιο λόγο.Πρόκειται για μια προσποίηση,της οποίας τα βήματα έχει μελετήσει καλά ο πάσχοντας,προκειμένου να πείσει τους υπολοίπους.Το άτομο υποκινείται από εσωτερικά οφέλη,καθώς νιώθει την ανάγκη να επικεντρωθούν οι γύρω του πάνω σε αυτόν και να εκφράσουν λύπηση προς το άτομό του.

Το σύνδρομο σε μορφή δολοφονικής απόπειρας

Άτομα που πάσχουν απο το σύνδρομο Μινχάουζεν,προκαλούν από μόνοι τους μια ασθένεια σε άτομα που έχουν υπό την επίβλεψή τους,όπως για παράδειγμα μία μητέρα στο παιδί της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση μιας 34χρονης μητέρας από την Αμερική,η οποία ανάγκασε τον 8χρονο γιο της να χειρουργηθεί 13 φορές χωρίς να έχει κάποιο πρόβλημα,με αποτέλεσμα να νιώθει αδύναμο και να του έχουν προκληθεί μολύνσεις,πείθοντας ακόμη και το δικαστήριο να μην βλέπει ο πατέρας το παιδί του,έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να βοηθήσει το 8χρονο αγόρι.

Η διαταραχή αυτή αφορά επομένως και τον τομέα της εγκληματολογίας,καθώς η διάγνωση μπορεί πολλές φορές να γίνει ιδιαίτερα αργά,φτάνοντας το θύμα σε σημείο να χάσει την ψυχική του υγεία,ακόμη και την ζωή του.

Ως επί το πλείστον,αφορά γυναίκες (περίπου 75%),με ορισμένες φορές να παρατηρείται συμμετοχή και από άλλα μέλη της οικογένειας.Το σύνδρομο Μινχάουζεν,ενδεχομένως να συναντάται πολύ συχνά,απλά να μην γίνεται εύκολα αντιληπτό,όπως για παράδειγμα σε περιστατικά κατά τα οποία οι φροντιστές κακοποιούν παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία προσέχουν.

Ποια όμως είναι τα συμπτώματα που παρατηρούνται;

Ορισμένα σημαντικά συμπτώματα που οφείλεται να ερευνηθούν είναι:

  • ασθένεια του θύματος,για την οποία ο φροντιστής γνωρίζει πώς θα αντιμετωπιστεί(στο συγκεκριμένο,τα συμπτώματα που νιώθει το θύμα είναι αληθινά όπως αιμορραγία,κακώσεις κλπ,αλλά όχι αυτά που ισχυρίζεται ο θύτης,όπως καρκίνος)
  • επαναλαμβανόμενη επίσκεψη σε ιατρούς και χρήση φαρμάκων
  • ο θύτης αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη(παρόλο που προηγουμένως μπορούσε να εκφράσει την άποψή του πάνω στο θέμα)
  • υποχώρηση των συμπτωμάτων του θύματος όταν για λίγες ημέρες απομακρυνθεί από το άτομο που το φροντίζει

 

Πηγή:newsbomb.gr

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *