Intersex ή μεσοφυλικά άτομα χαρακτηρίζονται τα άτομα, στα οποία τα εσωτερικά με τα εξωτερικά γεννητικά τους όργανα βρίσκονται σε ασυμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η σεξουαλική ανατομία τους δεν συνάδει με τους “τυπικούς κανόνες” του αρσενικού και του θηλυκού. Τα συγκεκριμένα άτομα, μπορούν να αναγνωρίσουν την ιδιαιτερότητα αυτή από την νηπιακή ακόμη ηλικία, αν και συνηθέστερο είναι στην εφηβική ηλικία αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο δεν το ανακαλύπτει και ποτέ.
Τα intersex άτομα, διαχωρίζονται στα transgender άτομα, τα οποία συνήθως γεννιούνται με συγκεκριμένα βιολογικά χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στο αρσενικό ή στο θηλυκό φύλο αλλά ζούνε και ταυτίζονται με το αντίθετο φύλο. Για παράδειγμα, ένα αγόρι γεννιέται ανατομικά αγόρι όμως υιοθετεί χαρακτηριστικά και εν συνεχεία μαθαίνει να ζει σαν κοπέλα.
Όταν γεννιέται ένα παιδί το πλέον σύνηθες είναι να του αποδίδουν το φύλο του (αρσενικό ή θηλυκό), λαμβάνοντας υπόψιν την ανατομία των γεννητικών του οργάνων εξωτερικά. Υπάρχουν όμως, ορισμένες περιπτώσεις, όπου γεννιούνται intersex άτομα, τα οποία δεν είναι ξεκάθαρο εκ πρώτης όψεως αν είναι αρσενικά ή θηλυκά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου γεννιούνται intersex άτομα τα οποία ανταποκρίνονται στον παραπάνω διαχωρισμό (εξωτερικά) και αντιλαμβάνονται την κατάσταση αυτή αργότερα, τις περισσότερες φορές όταν η εφηβεία τους συμβαίνει με τρόπο διαφορετικό από τον αναμενόμενο.
Είναι πλέον συνηθισμένος ο χαρακτηρισμός ενός ατόμου σε αρσενικό, θηλυκό ή και μεσοφυλικό άτομο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα χρώματα, τα οποία ονομάζονται. Για παράδειγμα, το κίτρινο και το πράσινο είναι δύο χρώματα, στα οποία υπάρχουν και ενδιάμεσες αποχρώσεις και ο πιο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός θα προκύψει μόνο εάν υπάρξει ανάγκη.
Έτσι, η φύση έδωσε σε εμάς κάποια συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά για το κάθε φύλο και φυσικά ένα εύρος γεννητικών οργάνων (πέος, κόλπος κλπ), τα οποία διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος. Συνεπώς, είναι αντιληπτό πως η φύση δεν ορίζει που αρχίζει και που τελειώνει το αρσενικό και το θηλυκό. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει ένα φύλο πέρα από το ίδιο το άτομο. Σύμφωνα με έρευνες, η συχνότητα που συναντούμε ένα μεσοφυλικό άτομο είναι 1 στα 2.000.
Το σημαντικό σε μια σύγχρονη κοινωνία είναι να κατανοήσουμε την κάθε διαφορά ενός ατόμου παρά τα βιολογικά του χαρακτηριστικά, που έχουν αποδοθεί από την γέννησή του και χωρίς ντροπή, μυστικότητα και διόρθωση (χειρουργική επέμβαση) να μπορέσουμε να αποδεχτούμε το “διαφορετικό” μέσω της ενημέρωσης και της προσπάθειας.