Όλοι έχουμε νιώσει σε κάποια περίοδο της ζωής μας, αυτή την αίσθηση του «κενού», κυρίως μετά από μια δυσάρεστη ή επώδυνη κατάσταση που μας έχει σημαδέψει για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας χωρισμός, ένας θάνατος, μια εργασιακή απόρριψη ή ακόμα και όταν υπάρχουν σημάδια κακοποίησης.
Τι είναι το συναισθηματικό κενό;
Η αίσθηση του συναισθηματικού μουδιάσματος ή γενικά μια έλλειψη συναισθημάτων, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα πολλών καταστάσεων. Ο άνθρωπος που βιώνει αυτό το αίσθημα συνοδεύεται κυρίως από στιγμές εκρήξεων απομόνωσης καθώς και έλλειψη έκφρασης συναισθημάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αισθάνεται, αντιθέτως υπάρχει έντονη αίσθηση της απουσίας των συναισθημάτων με αποτέλεσμα το άτομο να διακατέχεται από τον υποκείμενο φόβο έκφρασης αυτών καθώς και την κατονομασία τους.
Είναι γνωστό πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν έρθουμε σε επαφή με ένα άτομο που μας εκφράζει ότι ουσιαστικά «δεν νιώθει τίποτα» και «βλέπει την ζωή του να περνά από διπλά του» καθώς εκείνος είναι απλός παρατηρητής αψηφούμε την ανάγκη που δημιουργείται για επαφή. Με αποτέλεσμα εκείνοι οι άνθρωποι να διαλέγουν τις περισσότερες φορές να μην εκφράσουν την ανάγκη τους να μιλήσουν σε κάποιον και να τους κατανοήσει.
Όταν έρχεται η στιγμή λοιπόν της έκφρασης όλων των «καταπιεσμένων συναισθημάτων», κεντρικό ρόλο έχει και η θέση του ακροατή καθώς και ο ίδιος ο ακροατής. Οι άνθρωποι εκείνοι αισθάνονται την μεγάλη ανάγκη για την δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης. Όταν εννοούμε σχέση εμπιστοσύνης, δεν αναφερόμαστε απλά σε μια διαπροσωπική σχέση, αλλά σε μια «επαφή» η οποία θα τους παρέχει την ασφάλεια να είναι οι εαυτοί τους, να εκφράζονται ακόμα και χωρίς καν να χρησιμοποιούν τον ίδιο τον Λόγο πολλές φορές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς Ψυχικής Υγείας το «συναισθηματικό κενό» είναι σύμπτωμα της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, αλλά έχει διερευνηθεί ότι αυτό μπορεί να το βιώσει ο καθένας μας, ανεξαρτήτως ιστορικού ψυχικής υγείας και αντικειμενικά το βιώνουν πολλοί.
Πως επηρεάζει το συναισθηματικό κενό τις διαπροσωπικές σχέσεις
Το άτομο λοιπόν που διακατέχεται από το συναισθηματικό κενό πιθανόν να εμφανίζει ψυχολογικές μεταπτώσεις που αν και μερικές φορές φαίνεται να μειώνονται, εξακολουθούν να υπάρχουν και να έρχονται στην επιφάνεια κατά την διάρκεια του χρόνου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή την συνεχή και όχι επιφανειακή σύγχυση χρειάζονται χώρο και χρόνο για την κατανόηση των συναισθημάτων αυτών και στην συνέχεια την έκφραση τους. Βέβαια αυτό δεν γίνεται συχνά αποδεκτό από τον περίγυρο, μπορεί λοιπόν να δημιουργηθούν προβλήματα σε κάθε πτυχή της ζωής του ατόμου, από το εργασιακό μέχρι και το προσωπικό, φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα να διογκωθεί περισσότερο η μετάπτωση και να επηρεάσει πλήρως την λειτουργικότητα του ατόμου σε όλους τους τομείς.
Πρόληψη και αντιμετώπιση
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως παρόλο που η εμφάνιση αυτού του αισθήματος, έχει οδηγήσει αρκετούς ανθρώπους στην προσέγγιση κάποιου ειδικού Ψυχικής Υγείας, κάποιες άλλες το άτομο προσπαθεί να ξεπεράσει την κατάσταση αυτή, μόνο του. Δεν κατανοεί λοιπόν πότε χρήζει για βοήθεια αντιμετώπισης από κάποιο ειδικό. Είναι δύσκολο να κατανοήσει την έλλειψη και την απουσία του συναισθήματος και την αιτία αυτού και δεύτερον αψηφά ότι αυτό μπορεί να επιδεινωθεί.
Καλό θα είναι λοιπόν να γνωρίζεις πως δεν είσαι ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ή ΜΟΝΗ ΣΟΥ και αν σου είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις , μην διστάζεις να επισκεφτείς έναν ψυχολόγο, για να σε κατευθύνει και να σε καθοδηγήσει ώστε να μπορέσεις να καταλάβεις και εσύ τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Βλέπεις πολλές φορές πίσω από το συναισθηματικό κενό μπορεί να υπάρχουν πολλές υποσυνείδητες πτυχές που είναι βαθύτερες και χρειάζεται η συμβολή ενός ειδικούς ώστε να αντιμετωπιστεί.
Συντάκτρια: Λαμπρινή Ζήνδρου