Η συγκεκριμένη ονομασία για χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σίγουρα σας τρομάζει και σας βάζει σε κάτι “σκοτεινό”. Οι ερευνητές, τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο αναζητούν πληροφορίες για τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, που όταν τα βλέπουμε σε έναν άνθρωπο σε συνδυασμό, είναι ικανοί για τα πάντα, χωρίς να τον σταματά τίποτα.

Τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι: ο ναρκισσισμός, ο μακιαβελισμός και η ψυχοπάθεια. Όταν εμφανίζονται σε χαμηλά επίπεδα, ίσως να μην προκαλέσουν πρόβλημα και απλά να ορίζονται ως στοιχεία της πραγματικότητας. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνθήκες ανατροφής και το το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κανείς.

Οι άνθρωποι που εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά συνηθίζουν να ακολουθούν τις λεγόμενες «γρήγορες» στρατηγικές ζωής (fast life strategy). Αυτή η στάση ζωής περιλαμβάνει απερίσκεπτες δράσεις, χρήση ναρκωτικών, μπερδεμένη ερωτική ζωή και διαπροσωπική επιθετικότητα. Στην επιλογή άμεση ικανοποίηση ή καθυστερημένα κέρδη αλλά με μεγαλύτερη αξία, τα άτομα με υψηλές βαθμολογίες σε αυτά τα τρία χαρακτηριστικά διαλέγουν την πρώτη επιλογή. Αυτές οι απερίσκεπτες αποφάσεις και ο επιπόλαιος τρόπος ζωής φέρουν επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική όσο στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων αυτών. Ας δούμε όμως το κάθε χαρακτηριστικό ξεχωριστά.

Ναρκισσισμός: Μπορούμε να το θεωρήσουμε το πιο κοινωνικά αποδεκτό χαρακτηριστικό. Οι ναρκισσιστές από την φύση τους αναζητούν συνεχώς επιβεβαίωση, προσοχή ενώ έχουν πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της μεγαλομανίας. Δεν διακατέχονται από ενσυναίσθηση, αγνοώντας τα συναισθήματα τον άλλων ενώ πρέπει να αναφερθεί πως όσο επιτυγχάνονται οι στόχοι και οι σκοποί τους, είναι άτομα που προσφέρουν γέλιο και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κοινωνικά.

Μακιαβελισμός: Μια μακιαβελική προσωπικότητα ορίζεται από διπροσωπία και από έντονη χειραγώγηση στους άλλους. Τα άτομα αυτά, έχουν απουσία συναισθημάτων και αυτό βοηθά στο να μην δένονται με άλλους ανθρώπους. Τέτοιες προσωπικότητες συναντώνται στον χώρο της πολιτικής ή των επιχειρήσεων.

Ψυχοπάθεια: Οι άνθρωποι με ψυχοπάθεια έχουν φτωχή συναισθηματική ζωή και φυσικά απουσιάζει το αίσθημα ντροπής. Τα θετικά αισθήματα δεν υπάρχουν και αν υπάρξουν στην πληθώρα των περιπτώσεων είναι ψεύτικα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: αυτή που έχει να κάνει με την συναισθηματική αποστασιοποίηση και αυτή με τον αντικοινωνικό τρόπο ζωής.

Ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών αυτών είναι συχνότερος στους άνδρες ενώ σύμφωνα με έρευνες, άτομα με ψυχοπάθεια εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις και γενικότερα επικίνδυνες καταστάσεις. Απ’ την άλλη μεριά, οι ναρκισσιστές λόγω της επικάλυψης του προβλήματος, τείνουν να ζούνε μια χαρούμενη ζωή.

Κλείνοντας, βλέπουμε πως τα τρία αυτά χαρακτηριστικά μπορούν αν υπάρξουν σε συνδυασμό αλλά και κατά μόνας και φυσικά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σε κάθε άνθρωπο και περίπτωση. Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε την σκοτεινή τριάδα της προσωπικότητας ως κλινική διαταραχή.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *