Η κραυγή του λύκου

Σήμερα το Άρθρο μας έχει να κάνει με την μουσική. Και πιο συγκεκριμένα με μια συναυλία που έμελλε να μείνει για πάντα στην ιστορία της μουσικής για να μην πω και κατ’ επέκταση στην ιστορία της τέχνης. Μερικούς μήνες μετά από την συναυλία ο τραγουδιστής των Nirvana δεν θα ήταν πια στην ζωή κάτι που κάνει όλο το γεγονός ακόμα πιο ενδιαφέρον, αλλά πάμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Ήταν 18 Νοεμβρίου του 1993 μια μέρα σαν όλες τις υπόλοιπες. Όχι βέβαια, ήταν η μέρα που οι Nirvana ηχογραφούσαν στην Νέα Υόρκη ένα ακουστικό άλμπουμ για λογαριασμό του MTV. Τις ημέρες πριν από την συναυλία αυτή όπως είναι λογικό έγιναν κάποιες πρόβες και εκεί τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά, ήταν προφανές ( ακόμα και στην τελική μορφή της συναυλίας ότι τα μέλη του συγκροτήματος δεν έπαιζαν αρμονικά μεταξύ τους ). Τους Nirvana απάρτιζαν οι Kurt Cobain στα φωνητικά και στην κιθάρα ο Krist novoselic στην κιθάρα και ο Dave grohl στα τύμπανα ( φυσικά σαν κλασική ροκ μπάντα που σέβεται τον εαυτό της άλλαξε η σύνθεση της αρκετές φορές μέχρι να καταλήξει στην τελική της μορφή) . Το MTV από την μεριά του σαν καλός οικοδεσπότης ρωτήστε τον Kurt Cobain πως θα ήθελε να διαμορφώσει το σκηνικό της συναυλίας και ο front man του συγκροτήματος του έδωσε κατεύθυνσης έτσι όπως ήθελε και είχε στο μυαλό του, δηλαδή να υπάρχουν κεριά στο χώρο και να επικρατεί το μωβ χρώμα, έκπληκτοι οι υπεύθυνοι του απάντησαν ότι το άλλο σκηνικό θυμάσαι κάτι από κηδεία, αυτό ήταν ακριβώς που ήθελε ο Kurt.
Μετά από πρόβες το συγκρότημα κατέληξε στην λίστα των τραγουδιών που θα έπαιζαν εκείνο το βράδυ, στο κλείσιμο της συναυλίας ήθελε ο kurt να παίξει μια διασκευή ενός παλιού κομματιού και συγκεκριμένα το τραγούδι ήταν το where did you sleep last night. Όπως προ είπα γενικά όλο το concert δεν ταίριαζε ιδιαίτερα στην μπάντα κάτι που ήταν εμφανές από την αρχή της προσπάθειας αυτού του εγχειρήματος. Το αποκορύφωμα ήταν στο τελευταίο τραγούδι ( πριν από το encore) ο Kurt Cobain έκανα κάτι που δεν ήταν προγραμματισμένο, άλλαξε τόνο στην πορεία του τραγουδιού και το έκανε πιο σκληρό κάτι πού εξέπληξε ακόμα και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και στο τέλος του τραγουδιού, έβγαλε μια ιδιαίτερη φωνή που έβγαλε κατευθείαν από την ψυχή του, έκανε την περίφημη <> όπως έμεινε γνωστό στην ιστορία της μουσικής αφού ήταν πραγματικά σαν να γρύλιζέ ο kert σαν πληγωμένος λύκος, ήταν ουσιαστικά μια κατάθεση ψυχής του τραγουδιστή κάτι που άφησε άφωνο το κοινό της συναυλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος του τραγουδιού τα μέλη της μπάντας αποχώρησαν από το χώρο της συναυλίας τότε τους πλησίασαν οι υπεύθυνοι του MTV και τους υπενθύμισαν ότι θα έπρεπε να ξανά βγουν στην σκηνή για να κλείσουν την βραδιά, τότε ο Kurt Cobain τους απάντησε ότι δεν είχε να δώσει κάτι άλλο, εκεί έκλεισε η βραδιά. Φυσικά κανείς δεν του κράτησε κακία για αυτό. Επίσης έπαιξαν και ένα τραγούδι του David Bowie το the man who sold the world, χωρίς να πάρουν την άδεια του δημιουργού, αλλά όπως είπε και ο ίδιος ο Bowie δεν ήθελε να τους κάνει κάποια μήνυση επειδή του άρεσε ο τρόπος που διασκεύασαν το τραγούδι του.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες γύρω από αυτήν την συναυλία και τώρα που ο Kurt δεν είναι ανάμεσα μας μάλλον δεν θα μάθουμε πολλά πράγματα από εκείνες τις στιγμές αλλά μεταξύ μας ποιος νοιάζεται; Είναι μια τρομερή συναυλία που ακόμα και σήμερα συζητιέται στους κύκλους των απανταχού μουσικόφιλων. Για την ιστορία η συναυλία δόθηκε στο κοινό λίγους μήνες μετά τον θάνατο του Kurt Cobain ( αυτοκτόνησε στις 5 Απριλίου το 1994 στο σπίτι του) , ενώ όπως είναι λογικό οι Nirvana δεν ξανά έπαιξαν ποτέ ξανά. Ενώ σαν σήμερα κυκλοφόρησε το ακουστικό άλμπουμ με τίτλο nirvana the unplugged.

Share:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *