Πολλές φορές ένας ήχος αρκεί για να μας προκαλέσει εκνευρισμό και γενικότερα αρνητικά συναισθήματα. Η συγκεκριμένη αντίδραση ονομάζεται Μισοφωνία. Η Μισοφωνία, αν και αρκετά συχνή, παραμένει στο περιθώριο για πολλούς. Ηχητικά ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν έντονη ανησυχία, εκνευρισμό και να βασανίσουν τον ασθενή σε μεγάλο βαθμό.
Τι είναι η Μισοφωνία;
Η Mισοφωνία είναι μια διαταραχή μειωμένης ανοχής σε συγκεκριμένους ήχους ή τα σχετικά ερεθίσματά τους που έχει χαρακτηριστεί με χρήση διαφορετικής γλώσσας και μεθοδολογιών. Οι αντιδράσεις στους ήχους πυροδότησης κυμαίνονται από θυμό και ενόχληση έως την ενεργοποίηση μιας απάντησης, μάχης ή φυγής . Η Μισοφωνία μερικές φορές ονομάζεται σύνδρομο εκλεκτικής ευαισθησίας ήχου. Συνήθεις πυροδοτήσεις περιλαμβάνουν προφορικούς ήχους (π.χ. δυνατή αναπνοή, μάσημα, κατάποση), ήχους κλικ (π.χ. χτύπημα πληκτρολογίου, χτύπημα δακτύλου, υαλοκαθαριστήρες) και ήχους που σχετίζονται με την κίνηση (π.χ. ταραχή). Συχνά, οι μισητοί ήχοι έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.
Αν και η πάθηση προτάθηκε για πρώτη φορά το 2001 από τους Jastreboff και Jastreboff, δεν μπορεί ακόμη να ληφθεί ως διαγνώσιμη πάθηση. Η Μισοφωνία δεν ταξινομείται ως ακουστική ή ψυχιατρική πάθηση, και δεν μπορεί να συσχετιστεί με την φωνοφοβία. Δεν υπάρχουν τυπικά διαγνωστικά κριτήρια και υπάρχει μικρή έρευνα για το πόσο συχνό είναι ή τη θεραπεία. Οι υποστηρικτές προτείνουν ότι η Μισοφωνία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα επίτευξης στόχων ζωής και απόλαυσης κοινωνικών καταστάσεων. Μέχρι και το 2019 δεν υπήρχαν μέθοδοι που να βασίζονται σε στοιχεία για τη διαχείριση της πάθησης.
Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα άτομα με Μισοφωνία πάσχουν και από άλλες διαταραχές ή εμφανίζεται κατά μόνας. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε συνδυασμό και με άλλες ασθένειες. Πολλές φορές, κατά την διαδικασία της διάγνωσης, οι γιατροί μπερδεύουν τα συμπτώματα με αγχώδη διαταραχή, διπολική διαταραχή ή με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Τα άτομα με Μισοφωνία γνωρίζουν ότι πάσχουν από την πάθηση αυτή και πολλοί τη θεωρούν φυσιολογική ενώ κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να εμποδίσει τα άτομα να επιτύχουν τους στόχους τους ενώ δυσκολεύονται και στις κοινωνικές τους σχέσεις.
Το σημαντικό εύρημα της ομάδας ήταν σε ένα μέρος του εγκεφάλου που παίζει ρόλο τόσο στον θυμό όσο και στην ενσωμάτωση εξωτερικών εισροών (όπως ήχους) με εισόδους από όργανα όπως η καρδιά και οι πνεύμονες, δηλαδή ο πρόσθιος νησιωτικός φλοιός (AIC). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σαρώσεις fMRI για τη μέτρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Διαπίστωσαν ότι το AIC προκάλεσε πολύ περισσότερη δραστηριότητα σε άλλα μέρη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια των ήχων πυροδότησης για τα άτομα με Μισοφωνία παρά για την ομάδα ελέγχου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης μαγνητικές τομογραφίες ολόκληρου του εγκεφάλου για να χαρτογραφήσουν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων. Από αυτό διαπίστωσαν ότι τα άτομα με Μισοφωνία έχουν υψηλότερες ποσότητες μυελίνης. Η μυελίνη είναι μια λιπαρή ουσία που τυλίγεται γύρω από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου για να παρέχει ηλεκτρική μόνωση. ‘Οπως η μόνωση σε ένα σύρμα. Δεν είναι γνωστό εάν η επιπλέον μυελίνη είναι αιτία ή αποτέλεσμα Μισοφωνίας και πυροδότησης άλλων περιοχών του εγκεφάλου.
Πηγή: maxmag.gr