Τι είναι το #Metoo;

Το #Metoo πρόκειται για ένα ανεξάρτητο κίνημα, που τάσσεται εναντίον της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης και γενικότερα σε όλων των ειδών την κακοποίηση (λεκτική, ψυχολογική, σωματική) σε όλο το εύρος των ηλικιών, το οποίο δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω δημοσιοποίησης των περιστατικών.

Το συγκεκριμένο κίνημα ξεκίνησε το 2006 από μια Αμερικανίδα ακτιβίστρια με σκοπό να βοηθήσει κάποιες γυναίκες Αφροαμερικανικής καταγωγής και συγκεκριμένα έφηβες που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση. Το σήμα κατατεθέν έγινε το #Metoo, το οποίο στα ελληνικά σημαίνει “και εγώ” και είναι εμπνευσμένο από ένα κορίτσι, το οποίο έπειτα από την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, ήταν το μόνο που κατάφερε να αναφέρει.

Όπως προαναφέρθηκε, το κίνημα δημιουργήθηκε το 2006 αλλά στην Ελλάδα έγινε γνωστό τον Χειμώνα του 2020 έπειτα από καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε από παράγοντα του αθλητισμού. Το κίνημα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και έως και σήμερα συνεχίζεται η καταγραφή περιστατικών.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες υποστήριξαν την αναγκαιότητα εξάπλωσης και ενδυνάμωσης του Ελληνικού Me Too γιατί τα περιστατικά της έμφυλης βίας στην Ελλάδα συνεχίζουν να συγκαλύπτονται και οι δράστες να μην τιμωρούνται εξαιτίας και των προκαταλήψεων αλλά και της έλλειψης ενημέρωσης των θυμάτων. Πολλές φορές, τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη ψυχολογική, νομική, και οικονομική, ώστε να καταγγείλουν τα περιστατικά κι έτσι μένουν στο περιθώριο.

Κανένα περιστατικό βίας δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο.

 

Share:

administrator

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *