Το ASMR είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο, το οποίο απαιτεί διερεύνυση και έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν ευχάριστα σε διάφορα ακουστικά, οπτικά ή διάφορων ειδών ερεθίσματα ενώ η αιτία είναι άγνωστη. Τι είναι όμως τελικά το ASMR και ποιος είναι ο λόγος που γίνεται τόσο γρήγορα αποδεκτό;

Ορισμός ASMR

ASMR (Autonomous sensory meridian response) ονομάζεται μία ιδιαίτερη τεχνική που σχετίζεται με την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε διάφορες εικόνες και ήχους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά σε συγκεκριμένα ηχητικά και οπτικά ερεθίσματα είτε σε συνδυασμό είτε όχι. Τα ερεθίσματα προκαλούν στο ανθρώπινο σώμα συνήθως ανατριχίλα και αίσθημα ευχαρίστησης και ικανοποίησης έχοντας ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του. Τα πιο συχνά σημεία που παρουσιάζουν αντιδράσεις είναι το τριχωτό της κεφαλής, ο λαιμός και η πλάτη.

Διάφορα είναι τα είδη των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν κινήσεις και επαναλήψεις. Μόνο συγκεκριμένα ερεθίσματα προκαλούν μια περίεργη ευχαρίστηση και ανατριχίλα στο σώμα. Είναι φυσικό ότι διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο χαρακτήρας τους μπορεί να είναι ακουστικός, οπτικός ακόμη και οσφρητικός.

Τα είδη διαχωρίζονται σε κατηγορίες και κάποια από αυτά είναι οι ψιθυριστοί ήχοι, οι χαλαρωτικοί χτύποι, ορισμένα ήδη χαλαρωτικής μουσικής ακόμη και ήχοι βροχής, θάλασσας ή τρεχούμενου νερού. Άλλοι ήχοι όπως τριβή του δέρματος, ήχοι κατά τη διάρκεια του φαγητού, ομιλίας, δραστηριότητας, κούρεμα μαλλιών, καθάρισμα σπιτιού κ.α.

Σήμερα αρκετοί είναι οι λογαριασμοί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου διάφοροι χρήστες, διάσημοι ή μη, παράγουν βίντεο ASMR, παρακολουθώντας αυτά χιλιάδες θεατές, με τα κέρδη των χρηστών να φτάνουν στα ύψη.  Το φαινόμενο παρά την μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχει πάρει, βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνητών. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει πως βίντεο ASMR βοηθούν σε περιπτώσεις αυπνίας ή στην μείωση του στρες.

Τέλος, παρ’ όλο που σε πολλούς ανθρώπους προκαλούν ευχάριστα συναισθήματα, δεν νιώθουν όλοι το ίδιο. Ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *