Πόσες φορές σας έχει τύχει να πάρετε μια απόφαση χωρίς καν να το σκεφτείτε; Ορισμένες φορές, μια εσωτερική ισχυρή φωνή, ένα ισχυρό προαίσθημα, μια εσωτερική δύναμη σας κάνουν να πάρετε μια απόφαση χωρίς σκέψη απλά και μόνο, εμπιστευόμενοι αυτό το προαίσθημα. Δεν έχει καμία σχέση με το “μετά- φυσικό” όπως πολλοί λένε κατά καιρούς.
Η διαίσθηση λοιπόν, λογίζεται ως αίσθηση, η οποία μας οδηγεί στο να αποφύγουμε μια δράση ή να δράσουμε με συγκεκριμένο τρόπο. Παρουσιάζεται ως μια παρόρμηση που πιθανόν να μην σχετίζεται με ένα λογικό φιλτράρισμα των δεδομένων.
Πως ερμηνεύεται η διαίσθηση;
Πολλοί περιγράφουν την διαίσθηση ως μια ανώτερη δύναμη, άλλοι σαν μια εσωτερική φωνή που τους ωθεί ή τους απωθεί να κάνουν κάτι. Η διαίσθηση σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, είναι το αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αποθηκεύει, επεξεργάζεται και ανακαλεί πληροφόρηση στο επίπεδο του υποσυνειδήτου μας.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, που η διαίσθηση απέτρεψε καταστροφές. Για παράδειγμα, η διαίσθηση κάποιων γιατρών σε ορισμένες περιπτώσεις κατάφεραν να πετύχουν ανακάμψεις και ανανήψεις διάφορων ασθενών (βασιζόμενοι πάντα σε ιατρικά δεδομένα).
Πολλές έρευνες έχουν γίνει μέχρι οι ερευνητές να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η διαίσθηση προκύπτει από την ανάλυση των περασμένων μας εμπειριών που κάνει ο εγκέφαλος και την οποία αντιπαραθέτει με αυτά που αντιλαμβάνεται στο άμεσο εξωτερικό μας περιβάλλον. Έτσι, παίρνουμε μια γρήγορη απόφαση και λόγω ταχύτητας είναι δύσκολο να ερμηνευτεί συνειδητά.
Τις περισσότερες φορές, διαίσθηση παρατηρείται όταν ένα άτομο βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση λόγω έλλειψης χρόνου και καλείται να πάρει μια απόφαση. Εκεί δρα βάσει της διαίσθησης, αν πρέπει ή όχι να γίνει κάτι. Φυσικά και η διαίσθηση δεν είναι πάντοτε σωστή, ούτε οδηγεί μόνιμα σε επιτυχείς εκβάσεις.
Κλείνοντας, η διαίσθησή μας είναι ένας ασυνείδητος οδηγός, που ακολουθώντας την ίσως να πετύχουμε.