Πολλές και διαφορετικές συνέπειες σε όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου φαίνεται να έχει η χαμηλή αυτοπεποίθηση. Με σκοπό λοιπόν την απόδραση απο την “χαραμάδα” αυτή, το άτομο ίσως καταφύγει σε πράξεις, που θεωρεί ότι θα μπορέσει να ξεφύγει απο αυτό ενω στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να την αποφεύγει προσωρινά.

Όταν το ίδιο το άτομο αντιλαμβάνεται ότι η αυτοπεποίηθησή του είναι χαμηλή, υπεκφεύγει σε εθιστικές συμπεριφορές ως άμυνα, προσπαθώντας να κρύψει την αδυναμία του και να μην γίνει αντιληπτή προς τους άλλους.

ΕΠΙΚΡΙΣΗ

Κατακρίνουμε με έντονο τρόπο τους γύρω μας, φίλους είτε συγγενείς, τονίζοντας τα ελλατώματά τους και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να καλύψουμε το “κενό” μας.

Συχνά, παρατηρούμε ότι πράγματα που δεν μας αρέσουν σε εμάς, δείχνουμε την ίδια απέχθεια και στους άλλους γι’ αυτό. Ελαττώματα που κρύβουμε μέσα μας, μισούμε στους γύρω μας.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ

Πολλοί θεωρούν τον εαυτό τους ασήμαντο ή μη άξιο και απαιτούν προσοχή και αποδοχή απο τους γύρω τους ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν ή να νιώσουν έστω και λίγο αποδεκτοί.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ

Άνθρωποι, οι οποίοι έχουν την τάση να μειώνουν τον εαυτό τους και συχνά να μην βρίσκουν κάτι θετικό, νιώθουν ότι έχουν ανάγκη ” παυσίπονα” , ώστε να απαλύνουν τον πόνο τους.

Ναρκωτικά, φαγητό, αλκοόλ και κάπνισμα είναι τα λεγόμενα παυσίπονα, που οι άνθρωποι πολλές φορές τα θεωρούν “σωτήρια”, αφού καλύπτουν προσωρινά τον πόνο.

ΕΓΩΙΣΜΟΣ

Αναζητούν λύση συχνά στις δικές τους επιθυμίες και προβλήματα, πρέπει να ικανοποιήσουν το Εγώ τους και σπάνια βρίσκουν χρόνο να ακούσουν προβλήματα άλλων.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΝΙΚΗ

Νιώθουν ανάγκη για κυριαρχία ή νίκη. Πασχίζουν να αποδείξουν πόσο δίκιο έχουν, να αναδείξουν την αξία τους. Μέσω επιτευγμάτων προσπαθούν να δείξουν, χωρίς να χάνουν ευκαιρία πόσο “καλύτεροι” είναι απο τους άλλους.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *