Τι είναι το σύνδρομο Capgras;
Το συγκεκριμένο σύνδρομο πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική και ψυχιατρική διαταραχή, η οποία δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τόσο οι ίδιοι όσο και τα οικεία τους πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί με σωσίες απατεώνες. Θεωρούν ότι είναι όμοιοι στην εμφάνιση αλλά και στην συμπεριφορά. Σε σχέση με άλλες διαταραχές, το άτομο αναγνωρίζει το άτομο αλλά αμφισβητεί την ταυτότητα αυθεντικότητάς του, δηλαδή, πιστεύει πως πρόκειται για κάποιον άλλο, αφού εντοπίζει μικρές διαφορές και λεπτομέρειες που δεν συνάδουν με το οικείο πρόσωπο.
Η ψευδαίσθηση αυτή είναι επίμονη, έντονη και βιώνεται με έντονη καχυποψία. Στο άτομο, που πάσχει από την διαταραχή αυτή γεννάται το αίσθημα του θυμού, του φόβου και του μίσους. Το σύνδρομο αυτό έχει γίνει γνωστό από τον ψυχίατρο Joseph Capgras, το 1923, που το περιέγραψε ως “ψευδαίσθηση/ αυταπάτη των διπλών” από μια ασθενή που νόμιζε ότι ο σύζηγός της αντικαταστάθηκε από ένα ξένο σώμα.
Είναι πιθανό, το σύνδρομο αυτό να συνυπάρχει μαζί με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως την σχιζοφρένεια, την επιληψία, την μετατραυματική εγκεφαλοπάθεια, την άνοια καθώς και με κάποια ιατρική κατάσταση. Σε μια έρευνα του 2014 η παρουσία του συνδρόμου ανιχνεύτηκε στο 50% των ασθενών με σχιζοφρένεια, στο 15% των ασθενών με κατάθλιψη και στο 10% με διπολική διαταραχή. Σε μια άλλη έρευνα εντοπίστηκε σε ασθενείς με νόσο Alzheimer.
Η συγκεκριμένη διαταραχή έχει ομοιότητες με την προσωπαγνωσία, την αδυναμία αναγνώρισης των οικείων προσώπων ενώ δεν εντοπίζονται διαφορές από πολλές παρόμοιες διαταραχές, πράγμα που δυσκολεύει την κατηγοριοποίηση.
Δεν είναι σαφές μέχρι τώρα γιατί ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει το συγκεκριμένο σύνδρομο. Σύμφωνα με κάποιος επιστήμονες, πρόκειται για διπλή βλάβη στους νευρώνες του εγκεφάλου ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για εγκεφαλική δυσλειτουργία, ατροφία ή αλλοιώσεις.
Απαιτείται ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση και φυσικά ιδιαίτερη προσοχή λόγω της σοβαρότητας και του συνδυασμού με άλλες ψυχικές διαταραχές. Οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο αυτό μπορεί να εκφράσουν έντονες σκέψεις, επιθετικότητα με αυξημένη πιθανότητα να βλάψουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί μόνιμη θεραπεία, αλλά υπάρχουν θεραπείες που ανακουφίζουν τα συμπτώματα.