Το 1907, ο Γάλλος νευρολόγος Pierre Marie κάνει γνωστή τη σπάνια αλλά υπαρκτή νόσο της ξενικής προφοράς, που αναγκάζει το άτομο να μιλά με την προφορά μιας χώρας, την οποία δεν έχει ποτέ επισκεφτεί, αντί να μιλά την διάλεκτο της πατρίδας του.
Σύμφωνα με έρευνες, το άτομο παράγει τις λέξεις της γλώσσας της ιθαγένειας του με μια εντελώς διαφορετική και ξενική προφορά. Οι ασθενείς αποκτούν μόνο την προφορά της γλώσσας και όχι την ικανότητα να μιλούν ορθά, πράγμα το οποίο μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα του ασθενή.
Οι αιτίες πρόκλησης του συνδρόμου της ξενικής προφοράς φαίνεται να είναι κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάποιο δυνατό χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Μέσω των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων, μπορούν να χαρτογραφηθούν περιοχές του εγκεφάλου που μέχρι πρότινος ήταν δύσβατες. Έτσι, επιβεβαιώνεται ότι μια ζημιά σε συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική ικανότητα του ατόμου. Η συγκεκριμένη βλάβη, λοιπόν, παράγει μια διαφορετική ποιότητα λόγου, εξαιτίας της δυσκολίας της εκφώνησης συλλαβών, κάτι που συνδέεται με την παρεγκεφαλίδα, μέρος του εγκεφάλου που αφορά το συντονισμό των κινήσεων του οργανισμού, καθώς και την άρθρωση και τον παλμό της φωνής.
Ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης και το μέγεθος της βλάβης πρέπει ο ασθενής να εξεταστεί από παθολόγο, νευρολόγο καθώς και ψυχολόγο. Πρωτίστως, θα γίνει έλεγχος στη γλώσσα του ασθενή και συγκεκριμένα στη ανίχνευση της κίνησης. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η άποψη περί ομιλίας διαφορετικής γλώσσας είναι περισσότερο ζήτημα του ακροατή παρά του ίδιου του ομιλητή, καθώς παρερμηνεύεται η μεταβολή του τόνου της φωνής με μια διαφορετική προφορά της μητρικής γλώσσας του ασθενούς.
Το σύνδρομο της ξενικής προφοράς αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια μορφή ασθένειας, με ελάχιστα περιστατικά του να έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σε αυτά τα περιστατικά παρατηρείται μια εξ’ ολοκλήρου διαφορετική υπόσταση της νόσου, με τα θύματά της να αποκτούν την ικανότητα να ομιλούν με ευχέρεια την μετατραυματική γλώσσα που προκύπτει.