Η επικοινωνία επιτυγχάνεται με διάφορους τρόπους. Οι άνθρωποι επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω λέξεων, νοημάτων καθώς και με την ανταλλαγή συναισθημάτων και ιδεών. Η οπτική επαφή λοιπόν, είναι επίσης ένας τρόπος να επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Μέσω της οπτικής επαφής οι άνθρωποι μοιράζονται τόσο το συναίσθημα όσο και την ίδια την πρόθεση ενώ σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άνετοι με περίπου 3,2 δευτερόλεπτα οπτικής επαφής από έναν ξένο.
Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι ότι η οπτική επαφή φαίνεται να έχει άμεση σχέση με την παρεγκεφαλίδα. Αυτή βοηθά να προβλέψουμε τις αισθητηριακές συνέπειες που έχουν οι πράξεις κάποιου ανθρώπου. Ενεργοποιεί, ακόμη, το σύστημα άκρων του καθρέφτη. Αυτό είναι ένα σύνολο περιοχών του εγκεφάλου που είναι ενεργό τόσο όταν κινούμε οποιοδήποτε μέρος του σώματος (συμπεριλαμβανομένων των ματιών), όσο και όταν παρατηρούμε κάποιον άλλο να κάνει το ίδιο. Γενικότερα, το μεταιχμιακό σύστημα είναι βοηθά την ικανότητα να να μοιραζόμαστε συναισθήματα.
Έχει επίδραση η οπτική επαφή;
Το αντίκτυπο της οπτικής επαφής έχει τα υπέρ και τα κατά. Κατ’ αρχήν, έχοντας οπτική ενισχύεται η ικανότητα να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα. Επίσης, ενισχύεται και η μνήμη μας σχετικά με το ποιος μας κοιτούσε. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι συμβάλλει γενικότερα στην βελτίωση της μάθησης. Αντίθετα, η οπτική επαφή μπορεί να μας προκαλέσει το αίσθημα ντροπής, πράγμα που παρατηρείται σε κοινωνικά ανήσυχα άτομα καθώς οι συγκεκριμένοι αξιολογούν με αρνητικό τρόπο τον ίδιο τους τον εαυτό.
Σύμφωνα με μία μελέτη του 1980, οι καινούριοι μαθητές είχαν βελτιωμένη ανάκληση του λεκτικού υλικού έπειτα από το μάθημα, αφού προηγουμένως οι καθηγητές τους διατηρούσαν οπτική επαφή μαζί τους, κατά τη διάρκεια των διαλέξεων.
Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι η οπτική επαφή είναι δύσκολο να διατηρηθεί όσο μιλάμε. Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με κάποιους Ιάπωνες ερευνητές επειδή η οπτική επαφή έχει μια μόνο επίδραση στις διαδικασίες του γνωστικού ελέγχου. Ειδικότερα, το βλέμμα είναι τόσο τονωτικό, που μας δυσκολεύει να σκεφτόμαστε με διαύγεια ενώ ταυτόχρονα κοιτάμε τον συνομιλητή μας. Τέλος, η οπτική επαφή έχει επιβεβαιωθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλες διεργασίες όπως στην οπτική φαντασία.