Ο έρωτας αποτελεί μια από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου,μιας και βοηθά στη δόμηση της ψυχικής υγείας.Η έκκριση ορμονών σε στοργικές στιγμές, βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και κατ’επέκταση στην ενίσχυση της ευημερίας.
Πρόκειται για μία κατάσταση,για την οποία ο καθένας μπορεί να δώσει το δικό του ορισμό.Παρακάτω αναγράφονται ορισμένοι από αυτούς,από άτομα διαφορετικών κλάδων.
- Σύμφωνα με τους ενδοκρινολόγους,κατά τον έρωτα,παρατηρούνται αύξηση των καρδιακών παλμών,εφίδρωση και ένα αίσθημα άγχους.Αναλυτικότερα,γίνεται λόγος για 3 στάδια του έρωτα,στο καθένα από τα οποία είναι αυξημένα τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών.
Στο αρχικό στάδιο,το στάδιο της επιθυμίας,υπάρχει αυξημένη τεστοστερόνη και οιστραδιόλη τόσο στους άνδρες,όσο και στις γυναίκες.
Ακολουθεί το στάδιο της έλξης,όπου η κορτιζόλη(κύρια ορμόνη του στρες) αυξάνεται,καθώς ο έρωτας θεωρείται ως μία έκτακτη κατάσταση,ενώ παράλληλα εκκρίνεται ντοπαμίνη,η οποία ευθύνεται για το αίσθημα της ικανοποίησης και ευφορίας που ακολουθεί.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο,το στάδιο του δεσμού,όταν πλέον έχει κρατήσει μία σχέση,η έκκριση ωκυτοκίνης κατά την ερωτική συνεύρεση ενισχύει το δεσμό των συντρόφων και η βαζοπρεσίνη συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της μακροχρόνιας σχέσης.
- Οι ψυχολόγοι κάνουν λόγο για τον έρωτα ως μία ξεχωριστή εμπειρία με πλούσιες βιοχημικές διεργασίες και συναισθήματα ευχάριστα,αλλά και δυσάρεστα πολλές φορές.
Υπάρχει και εδώ διαχωρισμός σε στάδια,παρατηρώντας πως στο αρχικό στάδιο όλα μοιάζουν φανταστικά,με το άτομο να είναι πολύ ερωτευμένο,αδιαφορώντας για πιθανά μειονεκτήματα που μπορεί να υπάρχουν.Κυριαρχεί η έντονη επιθυμία προς το σύντροφο,ενώ δυσάρεστα συναισθήματα παρατηρούνται κατά το διάστημα στο οποίο το ταίρι του λείπει από κοντά του.Σύμφωνα με έρευνες,τα παραπάνω στάδια έχουν διάρκεια 6-18 μήνες,με συνήθως περισσότερη διάρκεια όταν το ζευγάρι δεν βρίσκεται τόσο συχνά.Μετά από το διάστημα αυτό,είτε θα τελειώσει η σχέση ή θα αποφασίσει το ζευγάρι να επιδιώξει κάτι πιο σοβαρό.
- Σύμφωνα με τους χημικούς,ο έρωτας είναι θέμα χημείας και κατευθύνεται απο διεργασίες που γίνονται στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον υποθάλαμο.
Τα στάδια της αγάπης σε αυτό το σημείο είναι η επιθυμία,η έλξη και η προσκόλληση.Η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα κατευθύνουν την επιθυμία,η ντοπαμίνη,η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη κατευθύνουν την έλξη και στην προσκόλληση,κατά την οποία γίνεται και λόγος για κάτι πιο σταθερό και σοβαρό, κυρίαρχες ορμόνες είναι η οξυτοκίνη και η αγγειοπιεστίνη.
- Οι συγγραφείς,κάνουν λόγο για τον έρωτα με μια πιο αφηρημένη μορφή σκέψης.Για παράδειγμα,γίνεται σύνδεση του έρωτα με διάφορα χρώματα,ανάλογα τα συναισθήματα που άφησε πίσω μια σχέση του παρελθόντος.
Σε μικρή ηλικία όλα φαντάζουν πιο αθώα και όμορφα,συνδέοντας τον έρωτα με ανοιχτά χρώματα,γεμάτα ζωντάνια,ενώ σε μεγαλύτερη ηλικία οπου αρχίζουν και οι απογοητεύσεις και τα άτομα αντιλαμβάνονται τις καταστάσεις με έναν πιο ρεαλιστικό τρόπο τα χρώματα που συνδέονται είναι πιο σκούρα.Το συμπέρασμα είναι,πως ο έρωτας προκαλεί και συναισθήματα χαράς,αλλά και λύπης,που παρόλα αυτά κάνει τον κάθε άνθρωπο πιο δυνατό και πιο ώριμο.
- Οι τραγουδιστές,θεωρούν πως ο έρωτας είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι στη ζωή όλων,χωρίς το οποίο συγγραφείς,στιχουργοί και μουσικοσυνθέτες δεν θα υπήρχαν ως επαγγέλματα.
Κάνουν λόγο για μία κατάσταση,στην οποία ο καθένας εκφράζεται με το δικό του τρόπο.
- Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των γραφείων γνωριμιών,ο ορισμός του έρωτα δεν είναι κάτι ξεκάθαρο.
Υποστηρίζουν οτι ο καθένας μπορεί να δώσει ένα ξεχωριστό ορισμό για τον έρωτα,βάσει του πώς τον βιώνει.Το σίγουρο είναι οτι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα έντονο συναίσθημα,κατά το οποίο το άτομο έχει την ανάγκη να δει το σύντροφό του και να μοιραστεί όμορφες στιγμές μαζί του.
Πηγή:ladylike.gr