Η έμμηνος ρύση ή περίοδος ή αλλιώς εμμηνόρροια πρόκειται για την φάση, κατά την οποία αποβάλλεται το τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος αναφέρεται σε μια περίοδο αιμορραγίας, η οποία διαρκεί συνήθως 3-5 ημέρες, αν και η διάρκεια στην κάθε γυναίκα διαφέρει. Η μέση ποσότητα αίματος που χάνεται κατά την διάρκεια της περιόδου είναι 35mL ενώ από 10 έως και 80 mL είναι εξίσου φυσιολογικά.

Τα συγκεκριμένα είναι πράγματα που όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν, αφού είναι κάτι φυσιολογικό, το οποίο συμβαίνει στο σώμα τους.

Ας δούμε τώρα 8 απίθανα πράγματα που πιθανώς να μην γνώριζες:

  1. Μια σπάνια διαταραχή της περιόδου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τα μάτια.

Είναι γνωστή ως οφθαλμική αιμορραγία και είναι εξαιρετικά σπάνια. Αν και λίγα περιστατικά έχουν καταγραφεί ως τώρα, είναι μια κατάσταση όπου η γυναίκα αιμορραγεί και από τα μάτια. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό συμβαίνει όταν ο ενδομητρικός ιστός μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

2. Ποια γυναίκα δεν έχει λεκέ στο εσώρουχό της;

Το 54% των 36.000 γυναικών που ρωτήθηκαν, δηλώνουν ότι έχουν καταστρέψει κάθε εσώρουχο τους, λόγω της περιόδου τους.

3. Η περίοδος χειροτερεύει την κατάσταση του άσθματος

Μια εβδομάδα πριν από την περίοδό σου, μια αυξημένη ευαισθησία στα αλλεργιογόνα, σε συνδυασμό με την πνευμονική ικανότητα χαμηλότερη από το κανονικό, προκαλεί στο 19- 40% των γυναικών με άσθμα, να εμφανίσουν προεμμηνορροϊκό άσθμα. Αυτό, σύμφωνα με έρευνες, προκαλείται λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν.

4. Ο ύπνος με φωτάκι την νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην ρύθμιση του κύκλου

Η έκθεση στο φως βοηθά στην αύξηση της μελατονίνης, που βοηθά στον έλεγχο απελευθέρωσης των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών, που είναι υπεύθυνες για το πότε ξεκινά και το πότε τελειώνει η περίοδος μιας γυναίκας.  Το κλειδί είναι να κοιμάσαι με φως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του κύκλου σου. Αντίθετα, αν κοιμάσαι συνέχεια με φως, η περίοδός σου, μπορεί να γίνει ακανόνιστη.

5. Υπάρχουν άπειροι ευφημισμοί για την περίοδο σε όλο τον κόσμο

Στην Ελλάδα λέμε: «Eίμαι αδιάθετη», «Ήρθαν οι Ρώσοι», «Έχω τα ρούχα μου». Στη Γαλλία λένε: «Les Anglais ont debarqué», που σημαίνει «οι Άγγλοι προσγειώθηκαν». Στη Γερμανία λένε: «Erdbeerwoche», που σημαίνει «εβδομάδα φράουλας». Όλα αυτά φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τη φυσική διαδικασία της εμμηνόρροιας.

6. Κατά την διάρκεια της περιόδου η φωνή αλλάζει

Σύμφωνα με φωνητικές έρευνες, κατά την διάρκεια της εμμηνόρροιας η φωνή της γυναίκας αλλάζει. Πιο συγκεκριμένα,  οι αναπαραγωγικές ορμόνες επηρεάζουν τον τόνο και το χρώμα της φωνής.

7. Η μέση γυναίκα έχει περισσότερες από 400 περιόδους στην ζωή της

8. Οι οργασμοί βοηθούν στις κράμπες περιόδου

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι συσπάσεις της μήτρας που προκαλούνται από έναν οργασμό μπορεί να απελευθερώσουν νευροδιαβιβαστές που καταπολεμούν τον πόνο, όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη.

 

 

Πηγή: Ladylike.gr
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *