Τι είναι η Μητρικής Φιλοκτονία;

Μητρική Φιλοκτονία είναι η ιδέα της μάνας να αφαιρεί τη ζωή του παιδιού της προκαλεί λύπη, οργή καθώς και θυμό αλλά και δυσκολία κατανόησης μιας τέτοιας κίνησης. Με λίγα λόγια, η παιδοκτονία με δράστη την ίδια την μητέρα. Τι μπορεί όμως να έχουν στο μυαλό τους αυτές οι γυναίκες; Οι περισσότεροι αναρωτιούνται “Πως μια μάνα μπορεί να κάνει κακό στο παιδί της;”, “πως μπορεί να φτάσει στο σημείο αυτό;”.

Είναι σίγουρο πως οι γυναίκες αυτές έχουν ιστορικό ψυχικής ανισορροπίας, έχοντας την κατάθλιψη και την ψύχωση ως βασικές διαταραχές. Έχουν σημειωθεί περιστατικά, όπου μια μάνα δολοφονεί το παιδί της και έπειτα αυτοκτονεί και η ίδια (16%-29%), χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλες οι μανάδες, που δολοφονούν τα παιδιά της θέλουν να αφαιρέσουν και την δική τους ζωή.

Το φαινόμενο αυτό έχει κάνει την εμφάνισή του 50 χρόνια πριν αλλά ήρθε ξανά στην επιφάνεια μετά τα τωρινά γεγονότα, που έχουν συνταράξει το πανελλήνιο με τους θανάτους των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα/ αιτιολογίες;

Οι αιτιολογίες που μια μητέρα φτάνει να δολοφονήσει το ίδιο της το παιδί είναι 5, σύμφωνα με τον Resnick:

  • αλτρουιστική: η μητέρα δολοφονεί το παιδί της από αγάπη. Θεωρεί πως ο θάνατος είναι η καλύτερη λύση και θα οδηγηθεί το παιδί κάπου για το μέγιστο συμφέρον του.(Μια αυτοκτονική μητέρα μπορεί να μην επιθυμεί να αφήσει το παιδί της χωρίς μητέρα να αντιμετωπίσει έναν κόσμο άσχημο κι αφόρητο).
  • οξεία ψυχωσική: η μητέρα δολοφονεί το παιδί χωρίς κάποιο προφανές κίνητρο σε όλους τους άλλους.
  • κακομεταχείριση: η μητέρα δολοφονεί το παιδί ως αποτέλεσμα κακοποίησης ή προσπάθειας να κάνει το παιδί να σταματήσει να κλαίει, να φωνάζει. Μέσα στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το Σύνδρομο του Μινχάουζεν.
  • σκόπιμη δολοφονία ανεπιθύμητου παιδιού: η μητέρα δολοφονεί το παιδί λόγω του ότι θεωρεί αυτό εμπόδιο και σπάνια η ίδια η μητέρα θα οδηγήσει το παιδί στην δολοφονία.
  • εκδίκηση του συζύγου: η μητέρα δολοφονεί το παιδί κυρίως για να εκδικηθεί τον άντρα της.

 

 

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *