Την άνοιξη, ο καιρός ανοίγει, οι μέρες μεγαλώνουν, όλα γύρω σου ανθισμένα, μέσα σου όμως δεν ισχύει το ίδιο. Εσύ νιώθεις κουρασμένη, χωρίς όρεξη και μια μόνιμη ατονία κάνει την εμφάνισή της. Αναρωτιέσαι τι μπορεί να συμβαίνει; Ονομάζεται ανοιξιάτικη κόπωση.

Τι είναι η ανοιξιάτικη κόπωση;

Συνήθως, στην αρχή της άνοιξης, ο καιρός αρχίζει να αλλάζει και εσύ νιώθεις μια κόπωση που δεν δικαιολογείται και παρουσιάζεις απώλεια όρεξης. Αυτό συμβαίνει συνήθως τους ανοιξιάτικους μήνες και μπορεί να διαρκέσει έως και εβδομάδες. Μπορεί να παρουσιάσεις ανοιξιάτικη κόπωση, στην προσπάθεια να ανταπεξέλθει ο οργανισμός σου στις νέες αυτές αλλαγές της εποχής και στην προσπάθεια προσαρμογής. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που μπορεί να παρουσιάσεις το σύνδρομο ανοιξιάτικης κόπωσης.

Ίσως σημαντικό ρόλο να παίζει και η προσαρμογή στην νέα ώρα, που συνδέεται με την διαταραχή ύπνου, αφού ο οργανισμός βγαίνει εκτός προγράμματος και το απότομο χάσιμο μιας ώρας ύπνου κάνει το σώμα να ξεσυνηθίσει. Απαιτείται συνήθως ένα μικρό διάστημα μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός.

Ακόμη, οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να προκαλούν αυτή την ανοιξιάτικη κόπωση. Οι αλλεργίες δυσκολεύουν τον ύπνο την νύχτα κι έτσι η υπνηλία την ημέρα να είναι έντονη.

Πως να το αντιμετωπίσεις;

Μερικά “μυστικά” ώστε να αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο σύνδρομο, που είναι αρκετά ενοχλητικό:

  • Πείτε “ναι” στο φως του ηλίου.
  • Κάνε αλλαγές ζεστού/ κρύου στο μπάνιο σου, ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός σου τις αλλαγές.
  • Περιόρισε καφεΐνη και αλκοόλ.
  • Λάβε βιταμίνες B.
  • Αύξησε την σωματική άσκηση.
  • Δημιούργησε συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου.
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *