Ως “Exhaustion Gap” περιγράφεται πια το χάσμα μεταξύ των δύο φίλων όσον αφορά τον εργασιακό χώρο, όχι μόνο στον μισθολογικό τομέα αλλά οι ίδιες αισθάνονται συχνά εξαντλημένες και μη παραγωγικές. Τι σημαίνει αυτό, που οφείλεται και τι λένε εμπεριστατωμένες έρευνες γι’ αυτό;
Η έρευνα, που έγινε μόλις τρεις εβδομάδες πριν, από τους Berlin Cameron, Eve Rodsky και Kantar, εξέτασε 1000 εργαζομένους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 68% των γυναικών στις ΗΠΑ βίωσαν εξάντληση τις προηγούμενες επτά ημέρες, ενώ μόνο το 50% των ανδρών στις ΗΠΑ ανέφεραν το ίδιο.
Ίσως στο φαινόμενο αυτό να έχει συμβάλει και η πανδημία. Οι γυναίκες κάνουν λόγο για περισσότερη εξάντληση και λιγότερα κίνητρα από άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα ενώ διπλάσιες γυναίκες από τους άνδρες αναφέρουν πως νιώθουν πιο απομονωμένες εν καιρώ πανδημίας.
Jennifer DaSilva αναφέρει: «Θέλω να τονίσω ότι είναι ok για τις γυναίκες να αισθάνονται έτσι και ότι υπάρχουν αρκετά πράγματα στον κόσμο για να τις εμπνεύσουν ξανά».
Μια μελέτη που διεξήχθη από τους McKinsey και Lean In επιβεβαιώνει ότι το εργασιακό burnout αυξήθηκε για τις γυναίκες μετά την πανδημία. Η έκθεσή τους Women In The Workplace 2021 δείχνει ότι το «Exhaustion Gap» μεταξύ γυναικών και ανδρών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ρευματολογίας, Dr Gerald Coakley, ιδρυτή της Fatigue Clinic στο Λονδίνο: «Το πρόβλημα με το να μην μπορείτε να κάνετε εντελώς τίποτα από την εξουθένωση, είναι η πιθανότητα να μπείτε εύκολα σε μια φάση ακόμη πιο έντονης εξάντλησης, με παρόμοια συμπτώματα που δημιουργεί η επαγγελματική υπερκόπωση-ευερεθιστικότητα, αϋπνία το βράδυ και υπνηλία την ημέρα, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα».
Πριν από την πανδημία, οι ερευνητές παρακολούθησαν χιλιάδες άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους για τέσσερα χρόνια με σκοπό να προσδιορίσουν τα αίτια του εργασιακού burnout. Για τις γυναίκες, εκτός από τα ζητήματα που αφορούν την εργασία και την οικογένεια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί επίσης να βιώνουν μεγαλύτερη εξουθένωση επειδή δεν τους αναθέτουν συχνά σημαντικά tasks, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην πλήξη και στην εξάντληση.
Οι γυναίκες, δηλαδή, έχουν λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να προαχθούν σε διοικητικές θέσεις, ενώ οι δεξιότητές τους δεν αξιοποιούνται.
Πηγή: ipop.gr