Είτε επιλέξεις ψυχολόγο, είτε ψυχίατρο, η πρώτη ερώτηση που θα τεθεί αδιαμφισβήτητα είναι το “τι σας φέρνει εδώ απόψε”.

Είναι πρωτίστως εύλογο να δώσουμε έναν πιο ξεκάθαρο και σαφή όρο σχετικά με την ψυχοθεραπεία. Με τον όρο “θεραπεία” δεν εννοούμε την ίαση, αλλά την φροντίδα του ασθενούς.

Για τον λόγο αυτό, στην περίπτωση που ένα άτομο διανύει μια περίοδο με αρκετές προσωπικές ή και διαπροσωπικές δυσκολίες και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγου χάρη έναν χωρισμό, μια απώλεια, μια επαγγελματική αποτυχία- τότε μια επίσκεψη σε έναν σύμβουλο υγείας θα ήταν άκρως βοηθητική για εκείνο. Η ψυχολογία είναι μια επιστήμη η οποία μελετά και εξηγεί την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο κλάδος της μετράει αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις με σκοπό την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, την διόρθωση της σκέψης καθώς και το να στηρίξει την απόφαση κάποιου να διανύσει το ατομικό ταξίδι της εξέλιξης και της αυτογνωσίας.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά η επίσκεψη σε έναν ψυχίατρο είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις όπου αφενός το άτομο  χρήζει ιατρικής εξέτασης και αφετέρου είναι απαραίτητη η χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης .

Τέτοιες είναι περιπτώσεις όπως οι έντονες εναλλαγές της διάθεσης, το ανεξήγητο και έντονο άγχος, η νοητική σύγχυση, η αποδιοργάνωση της σκέψης καθώς και άλλες σοβαρές ψυχιατρικές παθήσεις. Πότε όμως είμαστε βέβαιοι πως μιλάμε για μια ψυχική πάθηση ή μια ψυχική διαταραχή?

 Σύμφωνα λοιπόν με το εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, όταν μια κατάσταση ή μια μη φυσιολογική  συμπεριφορά  συνοδεύεται με ψυχικό πόνο, πένθος η και λειτουργική ανικανότητα, τότε μιλάμε για ψυχική διαταραχή.

Στις μέρες μας, άκουμε πολλές φορές την άποψη πως ο ψυχίατρος είναι γιατρός ενώ ο ψυχολόγος όχι. Η πιο σωστή και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση σχετικά με αυτές τις δύο ειδικότητες είναι το να πούμε πως ο Ψυχίατρος είναι Ιατρός και ο Ψυχολόγος είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας. Ενώ οι δύο αυτές ειδικότητες λειτουργούν συμπληρωματικά, παράλληλα δεν αντικαθίσταται η μία από την άλλη.Μέριμνα ενός ψυχολόγου είναι κυρίως η πρόληψη, η παροχή ψυχοκοινωνικής και συναισθηματικης υποστηριξης ενώ στην αντίθετη πλευρά, μέριμνα ένας ψυχιάτρου είναι η ίαση του ασθενούς. Με απλά λόγια, το άτομο να γίνει καλά.

Συντάκτρια: Ελπινίκη Τσούλφα
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *