Έχεις αγοράσει και εσύ μια μπλούζα που τόσο ήθελες και μετά την τρίτη φορά παρέμεινε στο συρτάρι σου; Έχεις πάρει και εσύ ένα καινούριο αμάξι και έπειτα από λίγες ημέρες χάνεις τον ενθουσιασμό σου; Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όλα τα πράγματα σιγά σιγά αρχίζουν και χάνουν την αξία τους μετά από λίγο, αφού τελικά καταφέρουμε και το αποκτήσουμε; 

Ηδονική Προσαρμογή- Τι είναι;

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, οι ψυχολόγοι το ονομάζουν ηδονική προσαρμογή. Είναι το φαινόμενο, όπου τα επίπεδα ευτυχίας κάποιου έχουν την τάση να επανέρχονται στα κανονικά τους έπειτα από ένα θετικό ή αρνητικό γεγονός, το οποίο επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την ζωή τους και νιώθουν ευτυχισμένοι. Όταν όμως αρχίζουν και συνηθίζουν το γεγονός, τα επίπεδα ευτυχίας επιστρέφουν στα κανονικά τους. Για παράδειγμα, μια αύξηση σε μια εργασία, θα χαροποιήσει ένα άτομο στην αρχή, έπειτα όμως θα συνηθίσει το νέο ποσό και θα σταματήσει να είναι ικανοποιημένος.

Σύμφωνα με έρευνες, το κάθε άτομο έχει διαφορετικό σημείο ευτυχίας. Το σημείο αυτό είναι υπεύθυνο για το 50% περίπου των διαφορών από άτομο σε άτομο. Οι σκέψεις και οι πράξεις ενός ατόμου αφορούν το 40% ενώ το 10% καθορίζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Γιατί συμβαίνει;

Σύμφωνα με έρευνες της θετικής ψυχολογίας, οι άνθρωποι έχουν μια εξαιρετική ικανότητα να να συνηθίζουν καταστάσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν, ασχέτως το πόσο καλές ή άσχημες φαίνονται στην αρχή. Σίγουρα, όλοι έχουν αντιμετωπίσει μια κατάσταση, την οποία ήταν σίγουρη ότι δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και τελικά την ξεπέρασαν με το πέρασμα του χρόνου.

Ίσως η ηδονική προσαρμογή να έχει αναπτυχθεί, ώστε να εξυπηρετεί προσαρμοστικές λειτουργίες. Μέσα στις συγκεκριμένες λειτουργίες εντάσσονται και οι σωματικές επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν από έντονα συναισθήματα, όπως το άγχος. Ένα εργασιακό πρόβλημα, λόγου χάρη, προκαλεί άγχος. Χάρη, όμως, στην ηδονική προσαρμογή τα επίπεδα άγχους μειώνονται όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα και να επέλθει η ισορροπία στην συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να νιώθει κανείς ευγνωμοσύνη για τα θετικά, που μπορεί να συμβούν στη ζωή του. Η συγκεκριμένη πράξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το συναίσθημα της ευτυχίας. Όσο πιο ευγνώμων αισθάνεσαι για κάτι, τόσο πιο απίθανο είναι να το βαρεθείς.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *