Τι είναι η Τοκοφοβία;

Ο φόβος των γυναικών για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Οι γυναίκες έχουν έναν παθολογικό φόβο για τον τοκετό και οι περισσότερες αποφεύγουν την περίοδο της εγκυμοσύνης, παρά το γεγονός ότι θέλουν να γίνουν μητέρες ή να επιλέξουν την καισαρική τομή για να αποφύγουν τον τοκετό. Η συγκεκριμένη φοβία μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ όσο και σε γυναίκες που είχαν κάποια προηγούμενη τραυματική εμπειρία κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη παρ’ όλο που είναι μια σημαντική στιγμή για την ζωή μιας γυναίκας, είναι επίσης και μια σημαντική πηγή άγχους. Οι γυναίκες ανησυχούν για τον πόνο του τοκετού και για την πιθανότητα να υπάρξουν επιπλοκές. Βέβαια, αυτές είναι ανησυχίες όλων των γυναικών που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Οι ανησυχίες αυτές αντιμετωπίζονται με την βοήθεια ενός ειδικού μέσω εκπαίδευσης, κοινωνικής υποστήριξης και διάφορων στρατηγικών αυτοβοήθειας. Είναι πολλές περιπτώσεις, όπου ο φόβος έχει γίνει παθολογικός και είναι αρκετός, ώστε πολλές γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη παρά την έντονη θέλησή τους.

Συμπτώματα:

  • Διαταραχές ύπνου
  • Κρίσεις πανικού
  • Συμπεριφορές αποφυγής
  • Ευερεθιστότητα
  • Άγχος
  • Αίσθημα φόβου στη σκέψη της εγκυμοσύνης και του τοκετού
  • Επιμονή για καισαρική

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που ορισμένες γυναίκες αποφεύγουν κάθε σεξουαλική δραστηριότητας από φόβο μήπως μείνουν έγκυος. Όσες μένουν τελικά έγκυος, επιμένουν στην καισαρική τομή ενώ ο φόβος τείνει να επικεντρώνεται σε ανησυχίες που αφορούν τον τοκετό, τις ιατρικές θεραπείες και τις γονικές ικανότητας.

Εκτός από τις γυναίκες, είναι πολύ πιθανό να βιώσουν τοκοφοβία και οι άνδρες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες με τοκοφοβία έχουν συχνά σοβαρό φόβο σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια του συντρόφου και του παιδιού τους.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι τοκοφοβίας:

  • Η πρωτοπαθής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν έχουν βιώσει ποτέ τοκετό. Μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εφηβείας, παρόλο που μπορεί επίσης να εμφανιστεί αφού η γυναίκα έχει μείνει έγκυος. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κορίτσια και γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση ή βιασμό. Οι ιατρικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν αναδρομή στο αρχικό τραύμα.
  • Η Δευτερογενής τοκοφοβία εμφανίζεται σε γυναίκες που έχουν βιώσει εγκυμοσύνη και τοκετό. Είναι συχνά το αποτέλεσμα του τραυματικού τοκετού. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε γυναίκες που είχαν φυσιολογικούς, μη τραυματικούς τοκετούς, καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποστεί αποβολή, διακοπή εγκυμοσύνης ή αποτυχημένες θεραπείες γονιμότητας.

Πιθανή εξήγηση διάφορων ερευνητών είναι το άκουσμα τρομακτικών ιστοριών από προβληματικούς τοκετούς από άλλες γυναίκες, τον φόβο της ανεπαρκούς διαχείρισης του πόνου και προϋπάρχουσες ψυχιατρικές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Αυτός ο φόβος είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένος, με το 80% των εγκύων να αισθάνεται κάποιο βαθμό ανησυχίας για πράγματα όπως ο πόνος, η υγεία και η ασφάλεια κατά τον τοκετό, με την πλειοψηφία των γυναικών να μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες ανησυχίες.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *