Τι είναι τα οιστρογόνα;

Τα οιστρογόνα, είναι μια διαδεδομένη ομάδα ορμονών, που σχετίζονται με την αναπαραγωγική διαδικασία. Παρά την γυναικεία φύση τους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συναντάμε τα οιστρογόνα και στους άνδρες. Όμως, η λειτουργικότητά τους στις γυναίκες είναι πιο ισχυρή σε σχέση με των αντρών.

Τα οιστρογόνα είναι ορμόνες χημικής ουσίας, που καλούνται να μεταφέρουν πληροφορίες και οδηγίες από μία ομάδα κυττάρων σε μία άλλη. Είναι πάρα πολύ σημαντικά, διότι επεμβαίνουν σε κάθε κύτταρο όργανο και λειτουργία του οργανισμού.

Οι συγκεκριμένες ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο και στην σεξουαλική κατάσταση του ατόμου, την ανάπτυξη των ιστών, τον μεταβολισμό και τον τρόπο πρόσληψης της τροφής. Ακόμη, επηρεάζουν αρκετά την αλλαγή της διάθεσης και την ορμονολογική ανάπτυξη ενός ατόμου.

Τα οιστρογόνα αναπτύσσονται στις ωοθήκες, τα επινεφρίδια και τους λιπώδεις ιστούς. Πιο συγκεκριμένα, οι μορφές οιστραδιόλης και οιστρόνης παράγονται κυρίως στις ωοθήκες σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ η οιστριόλη παράγεται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το οιστρογόνο ελέγχει την ανάπτυξη της μήτρας κατά το πρώτο μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου, προκαλεί αλλαγές στο στήθος κατά την εφηβεία και την εγκυμοσύνη και ρυθμίζει διάφορες άλλες μεταβολικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των οστών και των επιπέδων χοληστερόλης.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία με οιστρογόνα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως η καθυστερημένη έναρξη της εφηβείας και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και συμπτωματική κολπική ατροφία.

Η κολπική ατροφία πρόκειται για μια κατάσταση, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν τον περιορισμό του κόλπου μιας γυναίκας, χάνουν την ευελιξία και απαιτείται περισσότερος χρόνος για την λίπανση.  Ο υπογοναδισμός των γυναικών, μια κατάσταση κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν λίγες ή καθόλου ορμόνες, καθώς και πρόωρη ανεπάρκεια των ωοθηκών, μπορεί επίσης να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, ατροφία του μαστού και χαμηλότερη σεξουαλική ορμή και αντιμετωπίζεται επίσης με οιστρογόνα. Ωστόσο, για συμπτωματικές γυναίκες με εμμηνόπαυση ή για γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση, η ορμονική θεραπεία παραμένει η πιο αποτελεσματική θεραπεία για εξάψεις.

Εκτός από τη θεραπεία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα και άλλες ορμόνες συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της αναπαραγωγικής υγείας και των ενδοκρινικών διαταραχών (το ενδοκρινικό σύστημα είναι το σύστημα στο σώμα που ρυθμίζει την παραγωγή και τη λειτουργία των ορμονών).

 

Πηγή: testpap.com
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *