Μια συναυλία μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό και ταυτόχρονα κάτι πολύ σύνθετο. Φυσικά, το να περιμένεις έναν καλλιτέχνη να ανέβει στη σκηνή δεν είναι και το πιο αγχωτικό γεγονός, είναι όμως αυτή η προσμονή που σε διακατέχει έως να πει το πρώτο τραγούδι και η ζωντάνια να φτάσει στα ύψη.

Την στιγμή της συναυλίας, ταυτίζεσαι με το εδώ και τώρα του διπλανού σου, του πίσω σου, του απέναντί σου. Όλοι βρίσκεστε στο ίδιο σημείο, την ίδια ώρα, για τον ίδιο λόγο. Φωνάζετε δυνατά τους στίχους, τους νιώθετε, χορεύετε. Το τώρα είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση.

Τι τραβάει τελικά τους ανθρώπους σε μια συναυλία;

Πολλοί έχουν μπει στο τρυπάκι και έχουν αναρωτηθεί τι είναι αυτό που τελικά τραβά τους ανθρώπους στις συναυλίες. Ίσως να είναι η αγάπη τους για έναν τραγουδιστή, εκείνο το ρίγος πριν ανέβει ο αγαπημένος τραγουδιστής στη σκηνή ή η δύναμη του εκάστοτε καλλιτέχνη να υπνωτίσει τα πάντα γύρω του; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά σε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μια απάντηση μπορεί να μας δώσει η κοινωνική ψυχολογία.

Τα εισιτήρια των συναυλιών κοστίζουν. Το μυαλό μας έχει μάθει να συνδέει τα χρήματα με το κοινωνικό status με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεται την συναυλία ως κατανάλωση ενός ακόμα αγαθού που έχει στόχο την ικανοποίηση του εγωισμού του.  Από την άλλη, η συναυλία θεωρείται προϊόν εμπειρίας οπότε για ορισμένο μέρος του κοινού αποτελεί πιο αξιόλογη επένδυση από την αγορά ενός δίσκου.

Όμως, σε μια συναυλία δεν πάμε για αυτό αλλά επειδή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μια συναυλία μας κάνει χαρούμενους. Σύμφωνα με έρευνες, μια συναυλία αποτελεί προϊόν εμπειρίας και έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Αποτελεί μια θετική εμπειρία και στο πέρασμα του χρόνου η ανάμνηση που μένει γίνεται ακόμη πιο όμορφη και ιδανική. Δεν αλλοιώνεται ποτέ η ανάμνηση, παραμένει πάντα ίδια.
  • Το μυαλό μας έχει την τάση να επαναφέρει πιο συχνά μνήμες που συνδέονται με τις εμπειρίες. 
  • Οι εμπειρίες είναι ασύγκριτες και μοναδικές. Ο καθένας την βιώνει διαφορετικά και ο καθένας μπορεί να σου περιγράψει την ίδια στιγμή με διαφορετικό τρόπο και λόγια. Αυτή είναι και η μαγεία.
  • Η σπανιότητα είναι διαμάντι. Οι συναυλίες πραγματοποιούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα η συχνότητά τους να διαφέρει. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να βρίσκονται καθημερινά σε ένα live αλλά δυστυχώς, είναι αδύνατο και αυτό τις κάνει ακόμη πιο ωραίες.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, την δύναμη τόσο της μουσικής όσο και της εμπειρίας, που για τους περισσότερους είναι μοναδική και ανεκτίμητη.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *