Μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο site της Independent το 2021 υποστήριζε πως το 56% των βρετανών μαμάδων πιστεύουν ότι θα είχαν μία καλύτερη σταδιοδρομία εάν δεν είχαν παιδιά, ενώ το 33% αισθάνεται ενοχές γιατί δεν μπόρεσαν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην εργασία τους λόγω των οικογενειακών τους υποχρεώσεων. Πως μπορεί να εξηγηθεί αυτή η πράξη; Οι “ενοχές” χτυπούν την πόρτα.
Ενοχές που επηρεάζουν όχι μόνο την επαγγελματική πορεία και διαστρεβλώνουν την άποψη σε θέματα, που αφορούν την μητρότητα. Νιώθεις πως ό,τι κάνεις είναι λάθος και δυσκολεύεσαι να βρεις την χρυσή τομή ανάμεσα σε θέματα εργασίας και θέματα μητρότητας.
-
Η μητρότητα δεν σημαίνει ότι αποστασιοποιείσαι από τον εαυτό σου
Συχνά ακούμε την φράση “Το παιδί πάνω απ’ όλα” κ.λ.π. Φυσικά το παιδί πάνω απ’ όλα αλλά μια μητέρα οφείλει να τα έχει καλά με τον εαυτό της για να είναι εκεί για το παιδί της. Μια μητέρα χρειάζεται να έχει προσωπικούς στόχους, χρόνο και να φροντίζει τον εαυτό της.
-
Ο χρόνος είναι δικός σου
Ο χρόνος είναι χρήμα, όπως λένε. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μια μητέρα δεν μπορεί να έχει προσωπικό χρόνο. Πρέπει να αφιερώνει χρόνο σε όλους τους τομείς της ζωής της και να μοιράζει τον χρόνο της όπως νομίζει. Ο χρόνος πρέπει να είναι ουσιαστικός και όχι απλά αρκετός. Θα πρέπει να βάλει τις απαραίτητες προτεραιότητες και να επιλέξει η ίδια πως θα αφιερώσει ουσιαστικό χρόνο.
-
Οι όμορφες σκέψεις είναι το παν
Κάνε κάθε μέρα το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις. Οι όμορφες σκέψεις φυσικά είναι το παν. Μάθε από τα λάθη σου και σκέψου ότι, πάνω απ’ όλα το παιδί χρειάζεται αγάπη και φροντίδα. Φρόντισε όμως και τον ίδιο σου τον εαυτό και συνέχισε να προσφέρεις τόσο στον εαυτό σου όσο και στο παιδί σου.
-
“ΟΧΙ” στις ενοχές
Φυσικά, είναι χρέος μια μητέρα να δείξει στο παιδί της πως θα ζήσει και πως θα προχωράει. Να δείξει στο παιδί του να ζει σωστά, λειτουργικά και να αποφασίζει αυτοβούλως.