Σήμερα, το άγχος έχει γίνει μερος της καθημερινότητας όλων των ανθρώοων. Όλοι βιώνουν άγχος για το πιο απλό πράγμα έστω μια φορά στην ζωή τους. Λογίζεται ως μια απλή κατάσταση, την οποία οι άνθρωποι τείνουν να μεγαλοποιούν, κάνοντας τα συμπτώματα του άγχους να μοιάζουν όχι μόνο σοβαρά αλλά και αληθινά.

Το άγχος, όπως είναι γνωστό, σωματοποιείται και παίρνει διάφορες μορφές. Ο κάθε άνθρωπος το βιώνει με διαφορετικό τρόπο και προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με διαφορετικούς τρόπους. Ας δούμε, όμως, κάποια βήματα αυτοφροντίδας που σίγουρα θα βοηθήσουν:

   1.Μίλα με κάποιον που έχει ενσυναίσθηση

Μίλα με κάποιον που μπορεί να ταυτιστεί ψυχολογικά με την δική σου κατάσταση. Κάποιος που μπορεί να καταλάβει ακριβώς πως νιώθεις και που είναι διαθέσιμος να συζητήσει το πρόβλημά σου, όποτε χρειάζεται.

 

    2.Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Ένα ζεστό μπάνιο, πάντα είναι λύση. Τα συχνά ζεστά μπάνια είναι πιο γρήγορη και εύκολη διαδικασία από την άσκηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προκειμένου να χαλαρώσεις και να απαλλαγείς από το άγχος.

    3.Κάνε μερικές ασκήσεις αναπνοής

Αν έχεις παρατηρήσει πως όταν νιώθεις έντονο άγχος η αναπνοή σου γίνεται ρηχή ή ακανόνιστη, είναι γιατί το σώμα σου παράγει ορμόνες, όπως την ανδρεναλίνη, και δημιουργείται μια “μάχη”, όπως εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Oludara Adeeyo, με τον οργανισμό σου να μπαίνει σε mode “fight or flight”. Οι ασκήσεις με αναπνοές βοηθούν να διώξουν αυτόν τον ύπουλο εχθρό του οργανισμού σου και να νιώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας την ηρεμία και την χαλάρωση

    4.Άκου χαλαρωτική μουσική

Η μουσική από μόνη της μπορεί να σε χαλαρώσει και να ταξιδέψει το μυαλό σου, όμως η χαλαρωτική μουσική βοηθά στην απελευθέρωση του στρες. Σύμφωνα με έρευνες, το πιο χαλαρωτικό τραγούδι στον κόσμο είναι το “Weightless“. Σύμφωνα με τον Dr. Lewis-Hodgson οδήγησε στη μείωση των επιπέδων άγχους και ανησυχίας των συμμετεχόντων κατά περίπου 65%.

    5.Γράψε πως νιώθεις

To να γράψεις τα συναισθηματά σου είναι ένας τρόπος έκφρασης και εξωτερίκευσης του άγχους που βιώνεις.

    6.Επανάλαβε επιβεβαιωτικές φράσεις στον εαυτό σου

“Θα τα καταφέρω”, “αξίζω”, “Είμαι καλά” είναι μερικές φράσεις που πρέπει να λες στον εαυτό σου καθημερινά, ανεξαιρέτως αν το άγχος σου έχει χτυπήσει την πόρτα.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *