Οι αρνητικές ειδήσεις και τα αρνητικά γεγονότα, που συμβαίνουν γύρω σου είναι φυσικό να σου προκαλούν έντονο άγχος μετά το άκουσα ή και την ανάγνωση τους. Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν “sticky mind”.

Δεν είναι λίγα τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας και μας προκαλούν υπερβολικό άγχος. Από τον πόλεμο της Ουκρανίας μέχρι την δολοφονία των τριών μικρών κοριτσιών. Σχεδόν πάντα, οι ειδήσεις είναι βομβαρδισμένες με αρνητικά γεγονότα, οι τελευταίες ημέρες ήταν όμως αρκετές, ώστε να βάλουν ακόμη και τα πιο ήρεμα μυαλά σε μια ρουτίνα άγχους, βιώνοντας το “sticky mind”.

Ο όρος αυτός δημιουργήθηκε από τους ψυχολόγους Dr Marty Seif και Dr Sally Winston για να περιγράψει «ένα βιολογικό χαρακτηριστικό που βιώνεται ως επαναλαμβανόμενη σκέψη, μια αίσθηση ότι βυθίζεσαι στην ανησυχία, ένα ταλέντο για ευφάνταστες πτήσεις σε καταστροφικές εικόνες και σκέψεις και μια τάση για ανεπιθύμητες διαδρομές στις οποίες επιμένει να πηγαίνει το μυαλό αντί να λειτουργεί απλά». Οι άνθρωποι με «sticky minds» ουσιαστικά «κολλάνε» σε συγκεκριμένες σκέψεις, εικόνες και ενδεχόμενα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ειδήσεις που καταναλώνουν θα μείνουν μαζί τους για ώρες ή μέρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με «sticky minds» περιβάλλονται από έντονα συναισθήματα άγχους και προσπαθούν να «διαμερίσουν» αυτά τα συναισθήματα και να βάλουν τα αρνητικά γεγονότα, που διαβάζουν στο πλάι για να συνεχίσουν τη ζωή τους, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν.

Και επειδή τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές συνήθως βιώνουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης και «υπερβολική ενσυναίσθηση», τα άτομα με «sticky minds» τείνουν να ανησυχούν για το αν έχουν αφιερώσει αρκετό χρόνο, παρακολουθώντας τις ειδήσεις και κατηγορούν τον εαυτό τους, λέγοντάς τον ανεύθυνο ή εγωιστή επειδή επέλεξαν να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Όλα αυτά σε συνδυασμό αφήνουν τους ανθρώπους με «sticky minds» να είναι περικυκλωμένα από σκέψεις που προκαλούν άγχος, να αναζητούν άπειρες πληροφορίες για ένα θέμα της επικαιρότητας και να νιώθουν ενοχές, επειδή συνέχισαν την ζωή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε εάν μια είδηση ​​μας προκαλεί ένα συγκεκριμένο άγχος και ανησυχία που αρνούνται να υποχωρήσουν;

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ζεις με ένα κολλημένο μυαλό δεν είναι να παλεύεις μαζί του, αλλά να αλλάξεις τη σχέση σου μαζί του», έγραψε πρόσφατα το ζευγάρι στο Psychology Today. «Αυτό σημαίνει μια ευρύτερη άποψη, ένα βήμα πίσω, μια στάση περιέργειας και χιούμορ αντί για κρίση, συναγερμό και επείγουσα ανάγκη. Παρά το πόσο επείγουσες και απαιτητικές μοιάζουν, οι επίμονες αυτές σκέψεις δεν είναι στην πραγματικότητα», συμπληρώνουν.

Η λύση είναι μια “δημοσιογραφική δίαιτα”. Θα πρέπει, λοιπόν, να απέχεις από αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σου και αυτό θα επιτευχθεί με το να αποστασιοποιηθείς από την τηλεόραση, το κινητό σου τηλέφωνο. Φυσικά, δεν λέει κανείς να μην ενημερώνεσαι για τα δρώμενα (όσον αφορά το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα) αλλά δεν θα πρέπει να παίρνεις το βάρος στους ώμους σου.

«Ως ανθρώπινα όντα δεν έχουμε σχεδιαστεί για το επίπεδο διέγερσης στο οποίο είμαστε τώρα εκτεθειμένοι», λέει η θεραπεύτρια Kate Hogan. «Ο εγκέφαλός μας είναι μπερδεμένος από όλες τις επεξεργασίες και δεν έχουμε επαρκή χρόνο για να σβήσουμε δεδομένα. Επειδή δεν είχαμε ποτέ ξανά αυτό το επίπεδο επεξεργασίας πληροφοριών, δεν ξέρουμε πώς να ρυθμίζουμε τον εαυτό μας. Έτσι μπορεί να γίνει ανθυγιεινό».

 

 

Πηγή: elle.gr
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *