Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Η ευτυχία στη ζωή, εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας.

  Την σημερινή εποχή, ολοένα και περισσότερο, η ψυχοθεραπεία έχει εισβάλλει στις ζωές μας,προκειμένου να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, ν ’αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να βιώσουμε μία θετική αλλαγή. Είναι ο τρόπος με τον οποίο, μπορούμε να φέρουμε στο φως κάποιες εσωτερικές, σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας, προσπαθώντας να τις διαχειριστούμε.

   Υπάρχουν πολλά είδη ψυχοθεραπείας,ωστόσο, η πιο διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια είναι η Γνωστική (Γνωσιακή) Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT).

   H Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπείααναπτύχθηκε από τον Aaron Beck καιεπικεντρώνεται κυρίως σε θέματα του παρόντος χωρίς βέβαια να αγνοεί το παρελθόν, αφού ο ψυχοθεραπευτής αναζητά να βρει τα μοτίβα συμπεριφοράς του θεραπευόμενου, για να διαπιστώσει ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να αλλάξει η όποια προβληματική συμπεριφορά. Άλλο χαρακτηριστικό της είναι η βραχεία διάρκειά της, καθώς στόχος της είναι η συντομότερη δυνατή αλλαγή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Τέλος, οι δεξιότητες που παρέχονται μέσω αυτής στον θεραπευόμενο,όπως η συνειδητοποίηση της λανθασμένης σκέψης και η προσπάθεια τροποποίησης της συνήθειας επαναφοράς αυτής, είναι πολύ σημαντικές γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σε αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

  Ο λόγος που είναι τόσο γνωστή η συγκεκριμένη μορφή θεραπείας είναι κατ’ εμέ το γεγονός ότι εστιάζει στις αρνητικές σκέψεις/γνωσίες των ανθρώπων και στόχος της είναι η αλλαγή τους. Η πλειοψηφία των ανθρώπων ταλανίζεται από τις άσχημες σκέψεις που σχετίζονται με την εικόνα τους,τηνκαθημερινότητά τους και του άγχους που η τελευταία προκαλεί,την αυτοεκτίμηση, την παραγωγικότητα. Γι’ αυτό ,έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική και σε ένα μεγάλο ποσοστό ψυχικών διαταραχών που σχετίζονται με το άγχος ,την κατάθλιψη, την διατροφή, τον ύπνο.

  Μπορούμε να καταλήξουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει ευρεία εφαρμογή στην καθημερινότητα καθώς όλοι μας ανεξαιρέτως,ως άνθρωποι με αδυναμίες, έχουμε προβληματικές σκέψεις. Το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι εμείς είμαστε (ή μπορούμε να γίνουμε) οι κύριοι των σκέψεων μας και να αλλάξει η συμπεριφορά μας. Αυτό ακριβώς,πρεσβεύει και η συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας. Και ας μην ξεχνάμε ότι, κανείς δεν μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε κατώτεροι, παρά μόνον εάν το επιτρέψουμε εμείς οι ίδιοι!

 

 

 

Κρανιώτη Δήμητρα-Μαρία

Πηγή: Εισαγωγή στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία,Judith S.Beck,Εκδόσεις Πατάκη

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *