Η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας (International Day Against Homophobia, Transphobia and Biphobia) είναι μια από τις ετήσιες καμπάνιες που εστιάζει στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Γιορτάζεται στις 17 Μαΐου σε περισσότερες από 30 χώρες ενώ για πρώτη φορά ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2004.

Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι. Μεγαλώνουν ελεύθεροι και ίσιοι. Ζούνε ελεύθεροι και ίσοι. Έχουν ίσα δικαιώματα. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την τόσο ξεχωριστή ημέρα κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, οφείλουμε να σεβόμαστε, να προωθούμε και να προστατεύουμε την πλήρη και ισότιμη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από άτομα ΛΟΑΤΚΙ.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο, οι οποίοι επί καθημερινής βάσεως βιώνουν περιστατικά βίας, αποκλεισμού και διακρίσεων εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους και της ταυτότητας φύλου, πραγματικών ή νοητών, ή των χαρακτηριστικών φύλου, που τους προσδιορίζουν. Με λίγα λόγια, καταδικάζεται κάθε “διαφορετικό” στα μάτια των “κανονικών”.

Σε 69 χώρες, οι σχέσεις μεταξύ συναινούντων ατόμων του ίδιου φύλου καταγγέλλονται και διώκονται ποινικά ενώ 11 από αυτές εξακολουθούν να έχουν την θανατική ποινή ως νόμιμη μέθοδο τιμωρίας της ομοφυλοφιλίας.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της ισότητας όλων των ανθρώπων, για να είναι ο εαυτός τους και να αγαπούν το πρόσωπο της επιλογής τους απαιτεί προσπάθεια όχι μόνο από τους ίδιους αλλά και απ’ όλους, καθημερινά. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δική μας στάση απέναντι στο “διαφορετικό- μοναδικό” κάθε ανθρώπου, είναι αυτή που πρόκειται να καθιερώσει και την στάση των επόμενων γενιών για την έννοια του “διαφορετικού”.

 

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *