Λαμβάνοντας υπόψη το κομμάτι της κοινωνικότητας, τείνουμε να κατατάσσουμε τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: εξωστρεφείς και εσωστρεφείς. Εξωστρεφές είναι το άτομο εκείνο που έμφυτα εξωτερικεύει τα συναισθήματά του και λαμβάνει χαρά περνώντας χρόνο με μεγάλες ομάδες ανθρώπων, όπως οι φίλοι ή οι συνάδελφοι του. Δεν αρκείται μόνο στο να αποτελεί μέλος μια ευρείας παρέας, αλλά απολαμβάνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Τα εξωστρεφή άτομα χαρακτηρίζονται για τη ζωντάνια καθώς και την έντονη ανάγκη τους να εκδηλώσουν την κοινωνικότητά τους, λατρεύουν να εργάζονται σε ομάδες, διαθέτουν μια τεράστια γκάμα ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα αισθάνονται μοναξιά όταν έρχεται η στιγμή να μείνουν μόνοι τους. Από την άλλη, ένα εσωστρεφές άτομο αντλεί ικανοποίηση περνώντας χρόνο με τον ίδιο του τον εαυτό. Αποφεύγει την πολυκοσμία, επιζητεί ένα ήρεμο εργασιακό περιβάλλον ενώ δεν το βρίσκει ιδιαίτερα ευχάριστο να μοιράζεται τις σκέψεις του με τους γύρω του. Τί συμβαίνει όμως με εκείνους που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και των δύο τύπων προσωπικότητας;
Είναι οι λεγόμενοι αμφιστρεφείς! Ένα αμφιστρεφές άτομο δύσκολα μπορούμε να το κατατάξουμε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, καθώς παρουσιάζει μεικτά τα χαρακτηριστικά και των δύο, αναλόγως την κοινωνική περίσταση στην οποία παρευρίσκεται, τους στόχους του ή τη διάθεσή του. Διαθέτουν την ικανότητα να δείχνουν μεγάλη ευελιξία στο πώς αντιδρούν στο κοινωνικό περιβάλλον που τους περιστρέφει. Πιο συγκεκριμένα, ένας αμφιστρεφής άνθρωπος δύναται να εμφανίσει χαρακτηριστικά εξωστρέφειας όταν επικοινωνεί με τους σωστούς ανθρώπους στο κατάλληλο γι’αυτόν μέρος. Αντίθετα, παρουσιάζει χαρακτηριστικά εσωστρέφειας όταν έρχεται σε επαφή με τοξικούς συνομιλητές ή όταν νιώθει σωματικά και ψυχολογικά κουρασμένος. Όπως φαίνεται, το νήμα κινεί το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται τα άτομα αυτά.
Πώς όμως μπορείς να αντιληφθείς έαν ανήκεις στην κατηγορία αυτών των ανθρώπων; Πάμε να δούμε μερικές βασικές ενδείξεις συμπεριφοράς που εύκολα θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν μπορείς να θεωρηθείς αμφιστρεφής!
- Απολαμβάνεις την παρέα του εαυτού σου, όχι όμως για πολύ: Πράγματι, πηγή ικανοποίησης για τα αμφιστρεφή άτομα είναι λίγος ποιοτικός χρόνος μοναχικότητας. Πάντα όμως λίγος! Σύντομα, θα νιώσουν την ανάγκη να βρεθούν με φίλους και παρέες ώστε να διασκεδάσουν και να ξεκλέψουν μερικές στιγμές χαράς. Όλα όμως με μέτρο. Αυτές οι δύο καταστάσεις όσο εύκολα μπορούν να τους προσφέρουν ικανοποίηση, τόσο εύκολα μπορούν και να τους κουράσουν.
- Σου αρέσει να είσαι μέρος του πλήθους, αλλά όχι το επίκεντρο της προσοχής: Λατρεύεις να λαμβάνεις μέρος σε εκδηλώσεις, να συμμετέχεις σε μεγάλα πάρτυ και να συναναστρέφεσαι γενικότερα με ανθρώπους, αλλά όταν το ενδιαφέρον του κόσμου μετατίθεται πάνω σου νιώθεις ανασφάλεια και αμηχανία; Τότε πιθανότατα να ανήκεις στην κατηγορία των αμφιστρεφών. Πράγματι, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, τα άτομα αυτά χαρακτηρίζονται για τη μετριοφροσύνη και τη σεμνότητά τους. Τους αρέσει να περνούν χρόνο με τις παρέες τους χωρίς απαραίτητα να έχουν την ανάγκη της αποκλειστικής προσοχής τους.
- Άλλοι άνθρωποι σε διασκεδάζουν, ενώ άλλοι σε εξουθενώνουν: Είναι αλήθεια ότι οι αμφιστρεφείς τείνουν να εκδηλώνουν στο έπακρο την κοινωνικότητά τους με άτομα ευχάριστα που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, ενώ όταν καλούνται να συναναστραφούν με ομάδες ανθρώπων που τους προκαλούν ανασφάλεια και άγχος, φαίνεται πως κλείνονται ερμητικά στον εαυτό τους. Καταλήγουμε, έτσι, αβίαστα στο γεγονός ότι μπορούν να αναγνωρίζουν και να επιλέγουν τον κοινωνικό κύκλο που τους κάνει χαρούμενους και συνεπώς να χτίζουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.
- Είσαι καλός ακροατής, αλλά και ομιλητής: Την φράση των αρχαίων προγόνων μας ”Πάν μέτρον άριστον” έρχεται να εφαρμόσει στην καθημερινή ζωή οποιοδήποτε άτομο παρουσιάζει χαρακτηριστικά αμφιστρεφή. Μιλά όποτε πρέπει να μιλήσει και ταυτόχρονα σιωπά όποτε πρέπει να σιωπήσει. Εξετάζει την ποιότητα και τις προσδοκίες του συνομιλητή του και πράττει αναλόγως. Εάν αντικρίζει έναν άνθρωπο μου με τον λόγο του εμπνέει, τότε ακούει προσεκτικά και ουσιαστικά, ενώ όταν βρίσκεται ανάμεσα σε εσωστρεφείς προσωπικότητες, τότε σίγουρα θα είναι ο πρώτος που θα τους απευθύνει τον λόγο ώστε να τονώσει την αυτοπεποίθησή τους και να ξεκινήσει ομαλά η συζήτηση.
Βασιζόμενοι, λοιπόν, σε όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε εύλογα στο συμπέρασμα οτι ένας αμφιστρεφής άνθρωπος δεν λογίζεται ως δυσλειτουργικός, λόγω της μείξης χαρακτηριστικών εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, ως αλλά μοναδικός και ξεχωριστός. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτελεί έναν άκρως υγιή τύπο προσωπικότητας, καθώς βρίσκεται σε θέση να αναγνωρίζει ποιοί άνθρωποι του κινούν το ενδιαφέρον και τον διασκεδάζουν, να προστατεύεται συναισθηματικά από όσους του προκαλούν αναστάτωση, να δίνει αξία στον χρόνο που αφιερώνει στον εαυτό του καθώς και να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις του κοινωνικού του περιβάλλοντος.