Το κοινωνικό άγχος ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές. Οι άνθρωποι με κοινωνική φοβία, ίσως να αισθάνονται πανικό και έντονη δυσφορία, να ιδρώνουν, να τρέμουν, να κοκκινίζουν, να μπερδεύουν τα λόγια τους ή να έχουν μόνιμο φόβο μήπως συμβεί κάτι χειρότερο. Από φόβο μήπως φερθούν περίεργα, αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές και δραστηριότητες, αποστασιοποιούνται κυρίως από φόβο.
Είναι φυσικό όλοι μας να βιώσουμε άγχος όταν πρόκειται να βρεθούμε σε νέες κοινωνικές και απαιτητικές καταστάσεις αλλά το άγχος είναι παροδικό και δεν εμποδίζει την ζωή μας.
Τι αποφεύγουν όσοι έχουν κοινωνικό άγχος;
- Συμμετοχή σε ομάδες
- Να τρώνε μπροστά σε άλλους
- Έκθεση μπροστά στο κοινό
- Δημόσια ομιλία
- Να εκφράζουν ελεύθερα την γνώμη τους
- Να κοινωνικοποιούνται
- Συναντήσεις με άγνωστα άτομα
- Εκτέλεση ενεργειών μπροστά σε άλλους
Προκειμένου να διαγνωστεί η κοινωνική διαταραχή, το άγχος θα πρέπει να είναι επίμονο και να διαρκεί για 6 μήνες και περισσότερο καθώς να προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη ζωή του ατόμου και να έχει επιπτώσεις σε κοινωνικό και επαγγελματικό τομέα καθώς και στην λειτουργικότητα του ίδιου του ατόμου.
Συμπτώματα Κοινωνικού Άγχους
Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως τρέμουλο, κοκκίνισμα, ταχυπαλμία, ζαλάδα, ναυτία, τάση λιποθυμίας, δυσκολία αναπνοής, εφίδρωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ομιλίας ή επικοινωνίας με τους άλλους, έντονη επιθυμία φυγής, κρίση πανικού, ελάχιστη βλεμματική επαφή ή υπερβολικά σιγανή φωνή.
Τα συναισθηματικά συμπτώματα, που ενώ δεν είναι εμφανή στους άλλους το άτομο τα βιώνει έντονα, περιλαμβάνουν τον μεγάλο φόβο για κριτική ή απόρριψη, την αίσθηση κινδύνου ή απειλής, αδυναμία ή αγωνία, την επίμονη αυτοσυνείδηση ή την επίγνωση του εαυτού, ή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε γνωσιακό επίπεδο, τα συμπτώματα αφορούν τις αρνητικές σκέψεις και τις υποθέσεις που κάνει το άτομο για τον εαυτό του και το κοινωνικό περιβάλλον όπου βρίσκεται. Αυτές περιλαμβάνουν υπερβολικά υψηλά κριτήρια κοινωνικής απόδοσης και λανθασμένες πεποιθήσεις για την συμπεριφορά του.
Πολλές φορές, η ενεργοποίηση αρνητικών σκέψεων πυροδοτούν το άγχος και ωθούν το άτομο στο να βιώσει αγχώδεις καταστάσεις. Αυτές οι σκέψεις είναι συνδεδεμένες συνήθως με μια αρνητική και παραποιημένη εικόνα για τον ίδιο τους τον εαυτό.