Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής δεν δίνουν το περιθώριο για μια ψυχική ισορροπία. Σε ένα φαύλο κύκλο αλλαγών, είναι δύσκολη η προσαρμογή. Η διαδικασία της προσαρμογής σε συνδυασμό με την ταχύτητα των αλλαγών προκαλεί αστάθεια. Έρευνες έδειξαν ότι, κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στις αλλαγές και ότι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα προσαρμοστικότητας είναι λιγότερο ψυχικά ανθεκτικοί (resilient) και πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάζουν πεσμένη διάθεση, αρνητικά συναισθήματα και άγχος.
Στρες ή άγχος;
Ας ξεχωρίσουμε λοιπόν, τι είναι στρες και τι άγχος γιατί πολλοί τα μπερδεύουμε λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων. Αρχικά, και τα δύο είναι μια συναισθηματική αντίδραση, το στρες όμως, προκαλείται από έναν εξωγενή παράγοντα. Τις περισσότερες φορές, ο παράγοντας αυτός μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμος π.χ μια συνέντευξη εργασίας ή μακροπρόθεσμος π.χ χρόνιοι πόνοι. Ένα άτομο που βιώνει στρες παρουσιάζει συμπτώματα θυμού, εξάντλησης, μυϊκούς πόνους και δυσκολία στον ύπνο. Απ’ την άλλη μεριά, το άγχος ορίζεται σαν υπερβολική ανησυχία, που δεν μειώνεται ακόμη και όταν το στρεσογόνο ερέθισμα απέχει. Το άγχος μπορεί να είναι μια κατάσταση, ένα χαρακτηριστικό ή μια διαταραχή.
Το άγχος ως κατάσταση: Είναι το αναμενόμενο άγχος, που έχουμε πριν από τις εξετάσεις.
Το άγχος ως χαρακτηριστικό: Το άγχος σαν χαρακτηριστικό είναι αυτό που συναντάμε σε έναν άνθρωπο, που προετοιμάζει από πριν τα επόμενά του βήματα.
Το άγχος ως διαταραχή: Όταν παντού βλέπουμε κόκκινα σημεία, τότε βρισκόμαστε στα όρια της διαταραχής. Εκεί δεν κάνεις σχέδια μόνο για 1-2 ημέρες μετά αλλά για τα επόμενα 2 χρόνια.
Τόσο το ήπιο άγχος όσο και το στρες αντιμετωπίζεται με διάφορες τεχνικές. Ωστόσο, αν αυτό υπάρχει επί καθημερινής βάσης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε την γνώμη ενός ειδικού.