Ίσως τα ρούχα που φοράμε να αποτελούν μια έκφραση, πολλοί όμως δεν δίνουν την παραμικρή σημασία στο τι πρόκειται να φορέσουν ενώ άλλοι διαλέγουν τα ρούχα τους βάσει της διάθεσής τους. Επιλέγουν διαφορετικά ρούχα για κάθε περίσταση π.χ για ένα ραντεβού, μια συνέντευξη εργασίας. Ήξερες όμως ότι συμβαίνει και το αντίθετο; Οι ενδυματολογικές επιλογές  είναι ικανές να αλλάξουν την διάθεση ενός ατόμου κατά πολύ και αυτό ονομάζεται Dopamine Dressing.

Τι είναι το “Dopamine Dressing”;

Το “Dopamine Dressing” λοιπόν, περιλαμβάνει την την επιλογή χρωμάτων, υφασμάτων καθώς και αξεσουάρ, τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα και ενισχύουν την διάθεσή μας σε μεγάλο βαθμό. Είναι βασισμένο στην κοινωνική ψυχολογία και οι έρευνες που έχουν γίνει δεν είναι λίγες. Πολλοί ψυχολόγοι το χαρακτηρίζουν “enclothed cognition” και χαρακτηρίζεται ως συστηματική επιρροή ρούχων. Αποτελείται από δυο ανεξάρτητους παράγοντες, την συμβολική σημασία των ρούχων καθώς και την φυσική εμπειρία. Για παράδειγμα, ερευνητές ασχολήθηκαν με τις επιδράσεις μιας ρόμπας εργαστηρίου, η οποία όπως φάνηκε ήταν συνδεδεμένη με την εγρήγορση και την προσοχή.  Η κλινική ψυχολόγος Michelle Pal που έχει μελετήσει τη σχέση μεταξύ μόδας και διάθεσης μας την εξηγεί παρακάτω:  «Γνωρίζουμε ότι η διάθεσή μας μπορεί να επηρεάσει τις ενδυματολογικές επιλογές που κάνουμε για την ημέρα, καθώς συχνά ντυνόμαστε με τρόπους που ταιριάζουν με τη διάθεσή μας», λέει. «Η φροντίδα του εαυτού μας ή οι μικρές μας συνήθειες, όπως το ντύσιμο ή το μακιγιάζ, τείνουν να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παραμελούμε όταν νιώθουμε άγχος ή κατάθλιψη».

Η μόδα μπορεί να είναι τόσο λεπτομερής και διαφορετική όσο και οι προσωπικότητες μας, οπότε ο τρόπος που επηρεάζει τη διάθεσή μας μπορεί να είναι εξίσου περίπλοκος. Αλλά συχνά συνοψίζεται σε τρία κύρια πράγματα: χρώμα, υλικά και στυλ. Η επίδραση του χρώματος στην ψυχική μας κατάσταση είναι καλά τεκμηριωμένη. Τα χρώματα μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από συναισθήματα. Μπορούν να μας κάνουν πιο χαρούμενους, ενεργητικούς, αγχώδεις ή χαλαρούς (για να αναφέρουμε μερικά), επομένως είναι λογικό το χρώμα των ρούχων μας να επηρεάζει το πώς νιώθουμε. «Τα διαφορετικά χρώματα μπορούν να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, το κόκκινο τείνει να είναι το πιο διεγερτικό χρώμα και έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την απόδοση σε εργασίες που προσανατολίζονται στη λεπτομέρεια», λέει η Michelle.

Το ύφασμα παίζει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο στον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου, αφού όπως αναφέρεται το να φοράμε απαλά και άνετα ρούχα μας ανεβάζει την διάθεση: «Πιθανότατα το έχετε παρατηρήσει αν έχετε φορέσει ποτέ ένα πολύ φτηνό ύφασμα, ότι μπορεί να σας προκαλέσει φαγούρα ή να σας κάνει να αισθάνεστε άβολα ή ζεστά», λέει. «Γνωρίζουμε ότι τα κατάλληλα, κολακευτικά και άνετα υλικά είναι τα καλύτερα για τη διάθεση». Φυσικά και αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο, αφού ο καθένας επηρεάζεται με συγκεκριμένο τρόπο και ένα χρώμα ή ύφασμα δεν θα επηρεάσει όλους με τον ίδιο τρόπο.

 

Πηγές: 

https://www.verywellmind.com/dopamine-dressing-how-to-dress-for-your-happiness-in-2022-5217231

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022103112000200

Πώς τα ρούχα επηρεάζουν τη διάθεση μας; Μία ψυχολόγος εξηγεί

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *