Έχετε πιάσει τον εαυτό σας να δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα στη ζωή σας, ακόμη κι αν πρόκειται για το πιο απλό; Τι θα φορέσετε; Πως θα πας στην δουλειά; Αν ναι, τότε ο όρος ‘decision fatigue’ σας χτύπησε την πόρτα και φυσικά υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσετε.
Φυσικά και η λήψη αποφάσεων αποτελεί ένα μεγάλο και περίπλοκο κεφάλαιο στη ζωή κάθε ατόμου. Από το πιο απλό πράγμα έως το πιο σύνθετο. Από το φαγητό του σπιτιού έως το που θα πάτε διακοπές το καλοκαίρι. Υπάρχουν ακόμη και αποφάσεις, για τις οποίες αποφάσισες χωρίς καν να το σκεφτείς.
Η ικανότητα να παίρνουμε εύκολα και γρήγορα αποφάσεις παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας, καταλήγουν οι επιστήμονες και η διαδικασία τις περισσότερες φορές γίνεται αυτόματα. Παρ’ όλα, τα δύο τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι συναντάμε δυσκολία όταν πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, σύμφωνα με το Stylist και σε αυτό έπαιξε σίγουρα ρόλο η πανδημία και η κοινωνική απομόνωση.
Όπως μας επιβεβαιώνουν οι ψυχολόγοι, ο επιστημονικός όρος πίσω από αυτό που σας συμβαίνει ονομάζεται “decision fatigue”. Αν αναρωτιέστε πώς προκαλείται, η αδυναμία λήψης αποφάσεων παρατηρείται όταν πρέπει να πάρουμε πολλές και σημαντικές αποφάσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτό μας δημιουργεί άγχος με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονη κόπωση και να μην είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για τίποτα.
«Η πανδημία αύξησε τις αποφάσεις που κληθήκαμε να πάρουμε και όλες αυτές έπρεπε να τις πάρουμε από ένα περιβάλλον ήδη πιεστικό. Το λεγόμενο brain fog που νιώσαμε, έκανε εντονότερα τα συμπτώματα της αδυναμίας λήψης αποφάσεων», δήλωσε μια γνωστή ψυχολόγος.
Υπάρχουν όμως 4 συμπτώματα που κυριαρχούν στη ζωή μας και αυτά είναι: η αναβλητικότητα, η παρορμητικότητα, η αποφυγή και η αναποφασιστικότητα. Το κλειδί σε όλα τα παραπάνω όμως είναι ο προγραμματισμός.
Προγραμματίζοντας τα πράγματα στη ζωή, όλα θα είναι πιο εύκολα και βάζοντας σε μια σειρά τις σκέψεις μας, θα σκεφτόμαστε με διαύγεια λογικότερα για το ποια είναι η καλύτερη επιλογή.