Αρκετοί άνθρωποι έχουν αναρωτηθεί έστω και μια φορά αν παριστάνοντας ή ποζάροντας όπως ένας ήρωας, θα νιώσουν πιο δυνατοί ή αν θα αποκτήσουν μεγαλύτεροι αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, το συγκεκριμένο “φαινόμενο” το βλέπουμε και σε παιδιά μικρής ηλικίας, οι οποίοι προσπαθούν να μιμηθούν και να αναπαραστήσουν ένα σούπερ ήρωα, θεωρώντας πως θα γίνουν σαν αυτούς. Δεν είναι λίγα τα παιδιά, τα οποία παριστάνουν τον Superman.

Η συζήτηση γύρω από την επίδραση που μπορεί να ασκήσει το «Power Posing» ξεκίνησε χρόνια πριν. Ήδη το 2010, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science έρευνα που υποστήριζε ότι όσοι υιοθετούν στάσεις ισχύος παρουσιάζουν αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης, μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης, νιώθουν περισσότερο δυνατοί και δεν φοβούνται τόσο την ανάληψη ρίσκων.

 

Πρόσφατες όμως έρευνες, δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τα παραπάνω ευρήματα, τα οποία βασίζονται στην κοινωνική ψυχολογία και συγκεκριμένα στις μελέτες της Κοινωνικής Ψυχολόγου Amy Cuddy. Υποδηλώνουν όμως, ότι οι στάσεις ισχύος επηρεάζουν τον βαθμό αυτοπεποίθησης και άγχους.

Πιο συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Martin Luther Halle-Wittenberg, το Πανεπιστήμιο του Bamberg και το Πανεπιστήμιο του Οχάιο αξιολόγησε δεδομένα από περίπου 130 πειράματα με συνολικά 10.000 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι οι στάσεις ισχύος με όρθια την πλάτη, όπως των υπερηρώων, μας κάνουν να πιστεύουμε περισσότερο στον εαυτό μας.

«Μια δυναμική στάση σώματος μπορεί, για παράδειγμα, να σας κάνει να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», λέει η καθηγήτρια Astrid Schütz από το Πανεπιστήμιο του Bamberg. «Στη θεραπεία, η στάση και η γλώσσα του σώματος είναι εργαλεία που χρησιμοποιούνται και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφάλεια και να βιώνουν θετικά συναισθήματα», συμπληρώνει ο ψυχολόγος Robert Körner, από το MLU και το Πανεπιστήμιο του Bamberg.

Η συγκεκριμένη μελέτη εντόπισε μια άρρηκτη σχέση μεταξύ στάσης ισχύος και της συμπεριφοράς. Με λίγα λόγια, οι συγκεκριμένες στάσεις μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό μας. Αντιθέτως, το γεγονός ότι κάποιες στάσεις επηρεάζουν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών απορρίφθηκε εντελώς.
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *