Γιατί ο πρώτος μας έρωτας δεν ξεχνιέται ποτέ; Γιατί μένει χαραγμένος για πάντα ή για πάρα πολύ καιρό ακόμη και αν κάτι αν κάτι δεν πήγε όπως το θέλαμε; Ποια είναι η εξήγηση που μας δίνουμε η επιστήμονες γι’ αυτό;

Στην ερώτηση πόσο καιρό παίρνει να ξεπεραστεί ένας χωρισμός, η απάντηση κατά βάση είναι ότι εξαρτάται από την σχέση που είχε το ζευγάρι, από τα συναισθήματα και την διάρκεια της σχέσης. Φυσικά και όλα αυτά είναι αποδεκτά και δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει, αφού δεν υπάρχουν όρια μεταξύ των ανθρωπίνων σχέσεων. Έχει άραγε τεκμηριωθεί εμπιστευτικά πόσο καιρό χρειάζεται ώστε να επουλωθεί ένας χωρισμός και τι συμβαίνει με τον πρώτο έρωτα;

Στο ερώτημα πότε ξεπερνάμε έναν χωρισμό, μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Positive Psychology απαντά: τρεις μήνες μετά. Σύμφωνα με αυτή, το 71% των συμμετεχόντων χρειάστηκαν 3 μήνες για να αρχίσουν να νιώθουν ξανά θετικά συναισθήματα. Είναι λογικό να παραμένουν τα οδυνηρά συναισθήματα αλλά έπειτα από 3 μήνες, οι άνθρωποι μπορούνε να ξεφύγουν από τον πόνο του χωρισμού και να ερευνήσουν πράγματα πέρα από τον πόνο και την θλίψη.

Τι γίνεται με τον πρώτο έρωτα;

Πολλοί έχουν επισημάνει ότι πάντα μια φωτογραφία, ένα μέρος και ένα τραγούδι τους θυμίζει τον πρώτο τους έρωτα και συνήθως εξιδανικευμένα και με νοσταλγία. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Η απάντηση βρίσκεται στα ορμονικά αποτυπώματα που άφησε στον εγκέφαλό μας εκείνη η πρώτη αγάπη. Τι σημαίνει αυτό; Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν είμαστε ερωτευμένοι, συμβαίνει μια έκρηξη ορμονών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να βιώνουμε συναισθήματα ανάλογα με εκείνα του εθισμού.

Τι λένε οι νευροεπιστήμες

Σκεφτείτε τώρα πως αυτά τα ορμονικά ξεσπάσματα-συναισθήματα τα νιώσαμε ενώ ο εγκέφαλός μας συνέχιζε να αναπτύσσεται για να φτάσει στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων του. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Jefferson Singer, που ειδικεύεται στην αυτοβιογραφική μνήμη, αναφέρει ότι μεταξύ των ηλικιών 15 -26 βιώνουμε ένα αυξητικό αποκορύφωμα μνήμης. Για να το πούμε γενικότερα, το κομμάτι εκείνο του εγκεφάλου που οργανώνει τις αναμνήσεις φτάνει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Και φυσικά οι αναμνήσεις συνδέονται άρρηκτα με τα συναισθήματα.

Τι λέει η ψυχολογία για τον πρώτο έρωτα

Και οι ψυχολόγοι συμφωνούν από τη δική τους οπτική. Σύμφωνα με τη Dr. Niloo Dardashti, εξειδικευμένη στις σχέσεις των ζευγαριών, η ιδέα μας για την ερωτική αγάπη σχηματίζεται κατά τα εφηβικά και νεανικά μας χρόνια από τις πρώτες εμπειρίες που έχουμε. Με τον ίδιο τρόπο που διαμορφώνεται η αντίληψή μας για την οικογενειακή αγάπη, κατά την παιδική ηλικία, από τους φροντιστές μας. Έτσι, η πρώτη αγάπη γίνεται κατά κάποιον τρόπο ένα μοντέλο, ένα καλούπι, μέσω του οποίου θα προσεγγίσουμε και τις επόμενες.

Αν λοιπόν νομίζετε ότι εκείνος ο πρώτος έρωτας της ζωής σας ήταν ο πιο δυνατός, μπορεί και να κάνετε λάθος. Μπορεί απλώς να ήταν δυνατές οι ορμονικές καταγραφές που έγιναν στον εγκέφαλό σας, σε μία εποχή που η νευρολογική ανάπτυξη διαμόρφωσε αυτό που είστε ως προσωπικότητες.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *