Σύμφωνα με ερευνητές, παιχνίδια εξερεύνησης και περιπέτειας βοηθούν στην μείωση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης των παιδιών ενώ ταυτόχρονα, τα βοηθούν να είναι πιο χαρούμενα και να νιώθουν πιο δημιουργικά αναπτύσσοντας τις αντιληπτικές τους ικανότητες.
Θυμάστε και εσείς διάφορα παιχνίδια απ’ την παιδική σας ηλικία, που σας έκαναν χαρούμενους; Μπορεί να μην υπήρχαν πρόγραμμα, κανόνες ή συγκεκριμένη στρατηγική του παιχνιδιού, τα παιχνίδια στην πλατεία όμως ή στο συνοικιακό χωράφι σε έκαναν πραγματικά χαρούμενο.
Τα παιχνίδια, λοιπόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικά για την υγιή σωματική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών. Τώρα, μελέτη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, φανερώνει έναν ακόμα λόγο να επιτρέπετε στα παιδιά σας να τρέχουν, να λερωθούν και να αφεθούν στην ανεμελιά αυτής της ηλικίας.
Παιχνίδια περιπέτειας
Οι επιστήμονες ρώτησαν σχεδόν 2.500 γονείς παιδιών ηλικίας 5-11 ετών πόσο συχνά τα παιδιά τους ασχολούνταν με «συναρπαστικά και περιπετειώδη» παιχνίδια. Επίσης, οι γονείς απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη γενική κατάσταση της ψυχικής υγείας των παιδιών πριν την πανδημία, καθώς και για τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Psychiatry and Human Development, εξέτασε θεωρίες σχετικά με τις ευκαιρίες μάθησης που προσφέρει ένα παιχνίδι περιπέτειας όσον αφορά στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας στα παιδιά, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παιχνίδια όπως π.χ. το σκαρφάλωμα σε δέντρα, το ποδήλατο, η εξερεύνηση ενός δάσους, το κάμπινγκ, η κολύμβηση σε ένα ποτάμι, το skateboard. Παιχνίδια δηλαδή που ενέχουν έναν βαθμό φόβου (βασικά τρομάρας) και αβεβαιότητας, και δίνουν χώρο και χρόνο στα παιδιά μακριά από το βλέμμα και τον έλεγχο των ενηλίκων.
Συνεπώς, το παιχνίδι αποτελεί βασικό παράγοντα για την υγιή ψυχολογική, συναισθηματική, κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών, αναφέρει και πρόσφατη ανασκόπηση Ελλήνων ερευνητών. Ακόμη, παραθέτουν, το παιχνίδι στην ύπαιθρο τα συνδέει με τη φύση, τα κάνει πιο δραστήρια και περίεργα να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα, ενώ ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και αποτελεί μηχανισμό αντιμετώπισης του άγχους.