Έχεις σκεφτεί ποτέ πως θα ήταν η ζωή σου αν δεν παραπονιόσουν για μικρά ασήμαντα πράγματα της καθημερινότητας και αντί αυτού να μιλάς για τα θετικά; Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου; Τι αλλαγές θα έφερνε αυτό;

Σκέψου λοιπόν, να ξεκινάς την ημέρα σου, σκεπτόμενος τα θετικά πράγματα που μπορεί να συνέβησαν στην ζωή σου την προηγούμενη μέρα ή και όσα θετικά συνέβησαν την ίδια μέρα. Δυστυχώς, οι άνθρωποι σήμερα έχουν την συνήθεια να παραβλέπουν ό,τι θετικό μπορεί να τους συμβεί στην καθημερινότητά τους, επισημαίνοντας μόνο τα αρνητικά που υπάρχουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που παραπονιούνται γι’ αυτά.

Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος μιας πολυεθνικής εταιρίας πήρε προαγωγή σε μια ανώτερη θέση, με μεγαλύτερο φυσικά μισθό. Ναι μεν, θα χαρεί για την διάκριση αλλά θα τονίσει ότι κάποιος άλλος παίρνει περισσότερα χρήματα και βρίσκεται σε πιο σημαντική θέση από τον ίδιο. Εστιάζει στα αρνητικά μιας κατάστασης. Είναι αρκετά κοινό στις μέρες μας, αφού η έντονη καθημερινότητα, οι κοινωνικές, περιβαλλοντικές και εργασίες αλλαγές προκαλούν έναν μόνιμο αρνητισμό, ο οποίος εισέρχεται με ύπουλο τρόπο στη ζωή σου, όντας πια συνήθεια.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η μέρα σου ακούγοντας “θετικά παράπονα”;

Η λέξη “θετικά” είναι δύσκολο να ταιριάξει με την λέξη “παράπονα”. Πόσο όμορφη θα ήταν όμως η μέρα σου αντί για “αρνητικά παράπονα” άκουγες “θετικά παράπονα”, τόσο από τον εαυτό σου όσο και από την οικογένεια, φίλους, γνωστούς, συνάδελφους; Πόσο ευχάριστο θα ήταν, αν άκουγες με ήρεμο και σταθερό τόνο, θετικά που μπορεί να συνέβησαν μέσα στην ημέρα τους και της έδωσαν νόημα;

Είναι πραγματικά μοναδικό, αυτή η ηρεμία της ψυχής όταν ακούς να συμβαίνουν θετικά πράγματα. Όταν ακούς θετικές λεπτομέρειες για τη ζωή κάποιου. Πρέπει να διευρύνεις και να δίνεις βάση σε κάτι που αξίζει πραγματικά να συμβεί και να συζητηθεί. Όλο αυτό, πολλές φορές θυμίζει την πρακτική της Καταξιωτικής Διερεύνησης,  όπου αναζητούμε όχι ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν, αλλά ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που είναι τόσο μοναδικά θετικά, που αξίζει να «πατήσει» κανείς πάνω τους και έτσι να προχωρήσει.

Ερωτήσεις με τις οποίες μπορείς να αποκομίσεις θετικές λεπτομέρειες

  • Περιέγραψέ μου την πιο ευχάριστη στιγμή σου.
  • Τι είναι αυτό που έκανε την ημέρα σου ξεχωριστή; Πόσο όμορφα ένιωσες;
  • Τι σε κάνει να νιώθεις σημαντικός;
  • Τι σε ηρεμεί;

Οι ερωτήσεις αυτές σε σχέση με ερωτήσεις του τύπου “Γιατί μαλώσατε;” , “Τι συμβαίνει συνήθως”, “Τι σε δυσκολεύει στην συμπεριφορά κάποιου”, αυτόματα προσφέρουν ένα ψήγμα αισιοδοξίας και θετικότητας. Κάνοντας τις ερωτήσεις αυτές τόσο σε σένα όσο και στους γύρω σου, θα δεις πως ασυνείδητα θα αρχίσεις να εστιάζεις στα θετικά και η καθημερινότητά σου θα είναι διαφορετική.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *