Δεν είναι παραμυθένια μια σχέση που υπάρχει περίπτωση να διατηρεί την αυθεντικότητα και τον έρωτα, όπως την πρώτη μέρα, είναι όμως ρεαλιστικό το γεγονός ότι μια μέρα ο έρωτας μπορεί να φύγει και στην θέση του να έρθουν προβλήματα, τα οποία να κάνουν το ζευγάρι δυστυχισμένο. Υπάρχουν προβλήματα που ένα ζευγάρι τα ξεπερνά και ίσως τα πράγματα να επανέλθουν, αν όμως όμως ένα ζευγάρι παραμένει δυστυχισμένο, γιατί φοβάται τον χωρισμό;
Μεταξύ των μελών ενός ζευγαριού αναπτύσσεται ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμβίωσης και η σχέση αρχίζει να μοιάζει με έναν ζωντανό οργανισμό, ο οποίος εξελίσσεται. Η επίδραση δυο διαφορετικών ατόμων, που αποτελούν ένα παρόν, ίσως να είναι μια εμπειρία που άλλοτε καταλήγει σε μια ικανοποιητική εμπειρία άλλοτε σε δυσφορία. Και κάπου εδώ εμφανίζεται ως μονόδρομος η λύση του χωρισμού, τον οποίο πολλοί αρνούνται, προτιμώντας το αδιέξοδο.
Είναι φυσικό, μέσα σε μια σχέση και κατά την διάρκεια των εξελικτικών σταδίων, να υπάρξουν προβλήματα και ανισορροπίες, που θα ταράξουν τα ήρεμα νερά μιας σχέσης και που θα κάνουν το ζευγάρι να αναλογιστεί πράγματα, που ίσως πριν να θεωρούσε δεδομένα. Τα προβλήματα και οι ανισορροπίες είναι φυσιολογικό να έχουν αρνητικές επιδράσεις τόσο στο συναισθηματικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο τόσο των ατόμων κατά μόνας όσο και της σχέσης ως σύνολο.
Υπάρχουν μηδαμινές πιθανότητες να υπάρχει διαρκής ευτυχία μέσα σε μια σχέση και το ζευγάρι πρέπει να αποδεχτεί πως θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, αφού δεν είναι μαζί μόνο για τις καλές στιγμές. Είναι όμως, σημαντική, η αμοιβαία προσπάθεια και κατανόηση, η επικοινωνία και η ύπαρξη του συναισθήματος. Πρέπει το ζευγάρι να έχει κοινούς στόχους και να μπορούν να ανταποκριθούν απέναντι σε δυσχερείς καταστάσεις που προσπαθούν να πλήξουν την σχέση τους.
Ωστόσο, πολλά ζευγάρια αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσκολίες και προβλήματα. Ενώ βρίσκονται ακόμη μέσα σε μια σχέση έχουν ήδη νοητά επιλέξει διαφορετική κατεύθυνση. Τα μέλη της σχέσης φθείρονται, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να προσπαθούν άλλο για το μαζί και παίρνουν τον δρόμο του αποχαιρετισμού ενώ άλλοι παρ’ όλη την κατάσταση παραμένουν εκεί.
Γιατί ένας χωρισμός μας φοβίζει;
Οι λόγοι για τους οποίους παραμένει κανείς σε μια σχέση, ενώ αισθάνεται απογοητευμένος και ματαιωμένος μέσα σε αυτή, είναι αρκετοί και εξαρτώνται από τη διαφορετικότητα της ιδιοσυγκρασίας, της εμπειρίας, της προσωπικότητας, της κουλτούρας κάθε ανθρώπου, αλλά και της ιδιαιτερότητας της ίδιας της σχέσης.
Παρακάτω θα δείτε μερικούς από τους λόγους που κάποιος αποφασίζει να μείνει σε μια τελειωμένη σχέση:
- Τι θα πει ο κόσμος, οι γονείς μου, τα παιδιά μου, αν χωρίσω;
- Οι ηθικές αξίες, οι κοινωνικοί κανόνες και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μου δεν μου επιτρέπουν να φύγω από μια μακροχρόνια σχέση ή έναν γάμο.
- Έχω αρνητικά πρότυπα για τις σχέσεις, οπότε πιστεύω ότι όλες είναι πηγή προβλημάτων.
- Έχω εμπειρίες από κακοποιητικές σχέσεις και είμαι εξοικειωμένος/η με το γεγονός ότι στις σχέσεις επικρατεί η δυστυχία.
- Η προοπτική ενός χωρισμού μου φαντάζει πιο δυσφορική από την παραμονή μου σε μια δυστυχή σχέση.
- Έχω χαμηλή αυτοπεποίθηση και θεωρώ ότι θα μείνω μόνος/η αν χωρίσω.
- Φοβάμαι τόσο την μοναξιά, που προτιμώ να συμβιβαστώ σε μια δυστυχή σχέση παρά να είμαι μόνος/η.
- Θεωρώ ότι μου αξίζει να είμαι δυστυχισμένος, αυτοτιμωρούμαι, θυματοποιούμαι.
- Θεωρώ ότι δεν μπορώ να διατηρήσω μια σχέση, έχω ενοχές, κατηγορώ τον εαυτό μου.
- Έχω την τάση να συμβιβάζομαι και να αρκούμαι στα λίγα.
- Δεν έχω επίγνωση της δυστυχίας που βιώνω.
- Πιστεύω ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν και κάνω υπομονή περιμένοντας τη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης.