Ίσως να είσαι και εσύ ένας από τους ανθρώπους, που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην δουλειά τους ή νιώθει ότι ο χρόνος είναι λιγοστός, ώστε να κάνουν ότι έχουν αποφασίσει. Μάλλον η τεχνική Pomodoro είναι η ιδανική λύση για εσένα.

Τι είναι η τεχνική Pomodoro;

Η τεχνική Pomodoro είναι μια δημοφιλής μέθοδος διαχείρισης χρόνου, η οποία αναπτύχθηκε από τον Ιταλό, Francesco Cirillo. Σύμφωνα με τον Cirillo: «Ανακάλυψα ότι θα μπορούσαμε να μάθουμε πώς μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά μας και να εκτιμήσουμε καλύτερα πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί μια εργασία, καταγράφοντας τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το χρόνο».

Η συγκεκριμένη μέθοδος στηρίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση και προσπαθεί να δώσει μια αποτελεσματική απάντηση για τον χρόνο ως γενεσιουργό αιτία άγχους. Η τεχνική Pomodoro είναι αφενός πολύ αποτελεσματική και εύκολη στην εκμάθηση, καθώς υπάρχουν 5 βασικά βήματα για την εφαρμογή της :

  1. Aπόφαση για την εργασία που έχεις να κάνεις
  2. Ρύθμιση της ντομάτας (χρονομέτρου) για 25 λεπτά
  3. Εκτέλεση της εργασίας μέχρι να κουδουνίσει το χρονόμετρο και τσεκάρισμα με ένα x
  4. Κάνεις ένα μικρό διάλειμμα (5 λεπτά)
  5. Μετά από κάθε 4 «πομοντόρο» κάνεις ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15–20 λεπτά)

Η τεχνική Pomodoro είναι χρήσιμη εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα συγκέντρωσης στη δουλειά ή αν θέλεις να καταγράψεις πόσος χρόνος σου χρειάζεται για μια εργασία. Είναι ιδανική για εργασίες όπως η γραφή, η κωδικοποίηση, ο σχεδιασμός και η μελέτη. Η τεχνική λειτουργεί επίσης ιδανικά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Μια συνεδρία Pomodoro είναι επαρκής, ώστε να ολοκληρωθεί μια εργασία, όχι όμως τόσο μεγάλη ώστε να οδηγηθεί κανείς σε burnout. Αντί να προσπαθείς να ολοκληρώσεις αυτά που θέλεις ή πρέπει, ασταμάτητα και χωρίς κανένα διάλειμμα, εφάρμοσε την τεχνική αυτή. Τέσσερις σύντομες εκρήξεις εστιασμένης εργασίας μέσω συνεδρίων Pomodoro μπορούν να αντιπροσωπεύουν ένα παραγωγικό πρωινό. Μετά από αυτό, είναι ώρα για το μεσημεριανό σου ή ακόμη και για έναν σύντομο ύπνο.

Δεν χρειάζεται να κάνεις τις συνεδρίες Pomodoro την μια πίσω από την άλλη, αν και βοηθά αρκετά. . Μία ή δύο συνεδρίες Pomodoro την ημέρα, δίνουν έναν καλό ρυθμό με τον οποίο μπορεί να αισθάνεσαι πιο συγκεντρωμένη και παραγωγική. Δοκίμασέ το και θα δεις ότι η τεχνική Pomodoro θα εξελιχθεί στην κρυφή σου δύναμη.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *