Ένα νέο καφέ, όπου η επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω της νοηματικής. Στο κατάστημα εργάζονται 8 άτομα κωφά ή βαρήκοα, τα οποία εργάζονται για πρώτη φορά.

Πριν από περίπου έναν χρόνο ξεκίνησε την λειτουργία του, αν και δειλά, ένα καφέ- μπαρ που δημιούργησαν τα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ “Επόμενη Στάση”. Ένα στέκι γεμάτο χρώματα, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν με την νοηματική και το χαμόγελο.

Μια εγκαταλελειμμένη στοά της Θεσσαλονίκης δίπλα στο Μοδιάνο,  μετατράπηκε σε ένα στέκι, το οποίο χαρίζει χαρά και ελπίδα για ένα μέλλον με θετικό κοινωνικό πρόσημο. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα στέκι ίσων ευκαιριών και συμπερίληψης. Στο συγκεκριμένο μαγαζί, λοιπόν, θα παραγγέλνεις στην νοηματική, αφού οι σερβιτόροι, οι οποίοι θα έρθουν να πάρουν την παραγγελία σου είναι κωφοί ή βαρήκοοι.

Θα δείξεις την παραγγελία σου στον κατάλογο και θα συνεννοηθείς με τα δάχτυλα για την ποσότητα της μπύρας, δείχνοντας μικρό ή μεγάλο ποτήρι. Αν θέλεις βαρελίσια μπύρα, θα σε ρωτήσουν με τη χαρακτηριστική κίνηση που γεμίζει με την κάνουλα τα ποτήρια και αν προτιμάς καφέ, θα δείξεις πάλι με τα δάχτυλα την ποσότητα της ζάχαρης.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ξεχωριστή κίνηση ατόμων με αναπηρία, που ξεκίνησε να λειτουργεί λίγες ημέρες πριν στην Νέα Αγορά. Τα άτομα που εργάζονται εκεί είναι ηλικίας 25-35 ετών και είναι η πρώτη φορά που εργάζονται κάπου. Σημαντικό ρόλο στην κίνηση αυτή έπαιξε ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, Δημήτρης Κουβρούκης, ο οποίος είναι γνώστης της νοηματικής και ασχολείται εδώ και χρόνια με προγράμματα που αφορούν νέους ανθρώπους με λιγότερες ευκαιρίες σε επίπεδο επαγγελματικό και κοινωνικό ή που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επαγγελματική τους αποκατάστασηλ.

«Πήραμε τα μαγαζιά με χαμηλό ενοίκιο και ξεκινήσαμε εδώ και έναν χρόνο τις εργασίες, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ενώσαμε 3 καταστήματα για να φτιάξουμε το μπαράκι, άλλα τρία για να δημιουργήσουμε ένα παντοπωλείο και ακόμη τρία για να φτιάξουμε ένα παλαιοπωλείο. Τα υπόλοιπα χρησιμεύουν προς στιγμή, ως βοηθητικοί χώροι», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κουβρούκης.

Όπως επεξηγεί ο ίδιος, στο καφέ-μπαρ σερβίρονται και κάποια κρύα και χορτοφαγικά πιάτα, στο παντοπωλείο προωθούνται κυρίως τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών ενώ στο παλαιοπωλείο θα υπάρξει συνεργασία με ένα πρόγραμμα με πρώην χρήστες ναρκωτικών.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *