“Καθετί μικρό, είναι όμορφο”, λέει μια κινέζικη παροιμία που απαρτίζεται από 4 λέξεις. Οι Ιάπωνες δείχνουν την αγάπη τους και στο πιο μικρό αντικείμενο κι έτσι το μετατρέπουν σε ένα μικρό έργο τέχνης. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, οι Ιάπωνες είναι λάτρεις του μινιμαλισμού και είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής και της καθημερινότητας.  Είναι γνωστό, επίσης, πως η ιαπωνική κηπουρική και ανθοκομία συνδέονται άμεσα με το ζεν και τη φιλοσοφία ζωής που βασίζεται στην ηρεμία.

Τα φυτά, λοιπόν, για τους Ιάπωνες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας και ιδιαίτερης εκτίμησης, αφού τα μεταχειρίζονται με αμέριστη στοργή. Δεν ξεχωρίζουν από την αρχιτεκτονική της περιοχής, όπως για παράδειγμα οι Ιαπωνικοί κήποι. Είτε μιλάμε για έναν ολόκληρο κήπο είτε απλά για ένα μικρό φυτό δεν έχει καμία απολύτως διαφορά.

Ας μιλήσουμε για Kokedama

Η βασική ιδέα πίσω από την τεχνική, είναι η μίμηση της φύσης. Με απλά λόγια, τα kokedama μιμούνται το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αναπτύσσονται και μεγαλώνουν κανονικά όλα τα φυτά. Συνεπώς, διασφαλίζεται η απουσία ανθρώπινης παρέμβασης, μέσα από την απουσία γλάστρας. Εφαρμόστηκε αρχικά σε ορισμένα είδη ορχιδέων και bonsai, ενώ στη συνέχεια πήραν σειρά και άλλα φυτά.

Στα πιο τεχνικά ζητήματα, η εν λόγω μέθοδος φύτευσης, βασίζεται στην ανάπτυξη ενός φυτού μέσα σε μια μπάλα από το κατάλληλο μείγμα χώματος. Αυτό αποτελείται από φυσικά βρύα και (κάποιες φορές) λειχήνες. Τα βρύα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιαπωνική κουλτούρα. Είναι το σύμβολο της ομορφιάς, της απλότητας και της ταπεινότητας. Φαντάσου ότι αναφέρονται μέχρι και στον εθνικό τους ύμνο. Σε πρακτικό επίπεδο, η ύπαρξη οξυγόνου και υγρασίας στα βρύα, αυξάνει τα επίπεδα γονιμότητας του φυτού.

Τα βρύα, λοιπόν, αντικαθιστούν το χώμα και δημιουργούν μία σφαίρα που δένεται από σπάγκο και σύρμα, συνθέτοντας ουσιαστικά την πιο εντυπωσιακή, ζωντανή γλάστρα. Η ομορφιά της απλότητας, η ιαπωνική κουλτούρα σε ένα μόνο φυτό!

Συχνά, αυτά τα φυτά θα τα δεις και σαν κρεμαστούς κήπους, αφού οι Ιάπωνες τα κρεμούν με σπάγκο ή πετονιά για να φαίνεται ότι αιωρούνται.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *