Το άγχος αποτελεί εχθρό πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων και ενώ αυτοί προσπαθούν να το αποφύγουν, αυτό γίνεται όλο και χειρότερο. Για να μειωθεί το άγχος, μόνο μια λύση υπάρχει και αυτή ονομάζεται αποδοχή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να γίνουμε φίλοι μαζί του και να αποδεχτούμε ότι υπάρχει και ότι μας έχει χτυπήσει την πόρτα.

Μετά από πλήθος ερευνών, οι ερευνητές συμφωνούν όλοι σε ένα πράγμα “Αποδέξου τους φόβους και άγχος σου, για να τα διαχειριστείς καλύτερα”. Φυσικά, χρειάζεται χρόνος για να καταλάβεις την έννοια της παραπάνω πρότασης, σίγουρα όμως, όταν τα καταφέρεις, θα την αντιλαμβάνεσαι καλύτερα από τον καθένα.

Δείξε ανοχή στο άγχος

Αυτό που στη διεθνή ορολογία ονομάζεται Willful Tolerance δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαδικασία αντιμετώπισης του άγχους μέσα από την αποδοχή του, τη «σκόπιμη ανοχή» του. Όταν εξασκούμαστε στη «σκόπιμη ανοχή», αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και αποδεχόμαστε το άγχος μας χωρίς να προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Το κάνουμε με κατανόηση και συμπόνια για τον ίδιο μας τον εαυτό. Με την παραδοχή ότι δεν είναι κακό να φοβόμαστε.

Είναι σημαντική γιατί προσεγγίζουμε τις στρεσογόνες καταστάσεις, αφού έχουμε οι ίδιοι αποδεχτεί από πριν το άγχος που μας διακατέχει. Εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να διώξει το “fight or flight”. Προκειμένου να ξεπεράσουμε τις καταστάσεις άγχους, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αποδεχτούμε ότι το βιώνουμε.

Ποια είναι τα 2 είδη άγχους;

Ας ονομάσουμε στρες το πρωτογενές άγχος, το οποίο εμφανίζεται ακαριαία όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απειλητικές καταστάσεις. Το στρες είναι η σωματική απόκριση απέναντι στην απειλή. Είναι η κόκκινη σημαία του κινδύνου που υψώνει το νευρικό μας σύστημα. Είναι η κατάσταση «fight or flight» και συνήθως εκφράζεται με σωματικά συμπτώματα: ταχυκαρδία, λαχάνιασμα.

Το δευτερογενές άγχος μας είναι προϊόν του μυαλού μας. Είναι όλες οι αρνητικές σκέψεις που κάνουμε στην ιδέα μιας απειλής. Είναι όλα εκείνα τα «κι αν συμβεί αυτό;» που σκεφτόμαστε. Η υπερβολική ανησυχία είναι συνήθως αυτή που μας μπλοκάρει και μας δημιουργεί πρόβλημα. Αν αρχίσουμε να την αποδεχόμαστε και να μην την αποφεύγουμε, έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τη διαχείρισή της.

 

5 βήματα για να εξασκηθείτε στην ανοχή του άγχους

1. Αναγνώριση και αποδοχή

Δεν είναι απλώς ΟΚ να μην είστε ΟΚ, είναι απολύτως κατανοητό και αποδεκτό! Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος. Δεν είστε οι μόνοι.

2. Γνώση

Μάθετε τα πάντα για το πώς λειτουργεί το άγχος. Συγκεντρώστε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που το μυαλό σχηματίζει σκέψεις ανησυχίας.

3. Ευέλικτη σκέψη

Μάθετε να ακολουθείτε τη ροή των πραγμάτων, όταν δεν μπορείτε να τα ελέγξετε.

4. Υγιής σχέση με την απειλή

Για να δημιουργήσετε μια τέτοια σχέση, πρέπει να εξετάζετε με τη λογική τις πραγματικές πιθανότητες να συμβεί αυτό που φοβάστε. Εξασκηθείτε δηλαδή στο να εκλογικεύετε τους φόβους σας.

5. Στρατηγική επίλυση χωρίς στρες

Φτιάξτε κάποια σχέδια αντιμετώπισης των καταστάσεων που σας αγχώνουν, όταν νιώθετε καλά και δεν υπάρχει απειλή. Αξιολογήστε αν λειτούργησαν μετά την απειλή.

 

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *