Μια εμμονική προσωπικότητα είναι ικανή να σας προκαλέσει πρόβλημα σε πολλές πτυχές της ζωής σας και να σταθεί εμπόδιο στην ομαλή καθημερινότητα, καθώς η συμπεριφορά τους τις περισσότερες φορές οδηγεί σε πίεση και δυσφορία. Η λέξη “εμμονή” έχει πολλές και διαφορετικές έννοιες και ακόμη δεν μπορούν να αποδοθούν ακριβείς ορισμοί.

Η εμμονική προσωπικότητα εκδηλώνεται με μια σειρά αναγνωρίσιμων χαρακτηριστικών. Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές υπάρχουν σε μικρότερο επίπεδο και δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να δημιουργούν πολλά από τα μειονεκτήματα αυτής της διαταραχής.

Ας δούμε λοιπόν τα χαρακτηριστικά:

1.Υπερβολική οργάνωση: Το να είστε οργανωμένοι είναι χρήσιμο όταν πρόκειται να τελειοποιήσετε ορισμένες εργασίες ή καθήκοντα, και απελευθερώνει χρόνο σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα, όταν γίνεται σωστά. Όμως, ένα άτομο με εμμονική προσωπικότητα το φτάνει στα άκρα και στο τέλος το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρα το επιθυμητό.

2. Τελειομανία: Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας διψούν για τελειότητα σε οτιδήποτε κάνουν, και δεν αφήνουν στον εαυτό τους περιθώρια για λάθη. Έτσι, αυτό τους οδηγεί να εκτελούν δραστηριότητες κάτω από υπερβολική πίεση. Γι’ αυτό έχουν την τάση να αναβάλλουν τις πιο δύσκολες. Επιπλέον, έχουν την τάση να ελέγχουν συνέχεια για τυχόν λάθη, κάνοντας αδύνατο να προλάβουν τις προθεσμίες σε πολλές περιπτώσεις.

3. Αδιαλλαξία: Αυτά τα άτομα χρειάζονται ξεκάθαρους και ακριβείς κανόνες τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούν αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Είναι τεχνικοί (στη δουλειά τους), κοινωνικοί και ηθικοί, και έτσι γίνονται πιο αδιάλλακτοι με τους συνεργάτες, τους συγγενείς, και τους γνωστούς τους.
4. Χαμηλή έκφραση συναισθημάτων: Ένα άτομο με εμμονική προσωπικότητα είναι τυπικό, σοβαρό, και ευγενικό στις αλληλεπιδράσεις του, και έτσι μειώνεται η έκφραση των συναισθημάτων του. Επιπλέον, ίσως να μην αισθάνεται άνετα με την αυθόρμητη εκδήλωση των συναισθημάτων των άλλων.
Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *