Δεν είναι άνθρωπος που να μην θέλει να έχει αυτοπεποίθηση αλλά μόνο λίγοι είναι αυτοί που το καταφέρνουν. Η αυτοπεποίθηση, φυσικά, χτίζεται και δεν κερδίζεται από την μια μέρα στην άλλη ενώ είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές, οι οποίες μας κάνουν να υποτιμάμε τον ίδιο μας τον εαυτό.
Πολλές φορές, αμφιβάλλουμε για πράγματα που κάνουμε, για μια δουλεία που έχουμε, για την παραγωγικότητά μας σχετικά με μια δουλειά, για κάποια εξέταση, πόσο δοτικοί είμαστε σε μια παρέα, στις σχέσεις μας. Υπάρχουν καθημερινές συνήθειες, οι οποίες είτε συνειδητά είτε όχι καταρρακώνουν την αυτοπεποίθησή μας και μας δημιουργούν ανασφάλειες. Θα πρέπει λοιπόν, να εντοπίσουμε ό, τι μας δημιουργεί ανασφάλεια και να το αποβάλλουμε. Αυτή είναι η λύση.
Αρχικά, μην βάζετε τα “θέλω” των άλλων πάνω από τα δικά σας θέλω. Αυτό είναι ένα σύνηθες πρόβλημα, το οποίο χωρίς να το καταλάβει κανείς, καταβάλει ένα άτομο ψυχολογικά με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να κάνουμε θυσίες. Δίνοντας προτεραιότητα στα θέλω των άλλων, υποτιμάμε τον εαυτό μας και υποβαθμίζουμε τις επιθυμίες του. Έτσι, υποτιμάμε τον ίδιο μας τον εαυτό και έχουμε μειωμένη αυτοπεποίθηση.
Έπειτα, το να προσκολλιέστε στο παρελθόν, κάνει κακό στο παρόν. Όλα τα αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος, τα λάθη έγιναν και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Αναμοχλεύοντας, όμως, όσα συνέβησαν όχι μόνο χαλάτε την διάθεσή σας και αναλώνετε την ενέργειά σας αλλά δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με αποτέλεσμα να μην έχουμε αυξημένη αυτοπεποίθηση. Όπως αναφέρει ο Wignall «όταν επενδύετε όλη σας την προσοχή στο χθες, δεν σας μένει τίποτα για να επενδύσετε στο σήμερα»
Συνεπώς, ορισμένες συνήθειες, που μέχρι τώρα φάνταζαν φυσιολογικές πρέπει να εξαλειφθούν, ώστε να νιώσετε ότι αξίζετε και ότι είστε ικανοί για όλα αρκεί να το θέλετε. Η συνεχόμενη και άσκοπη σπατάλη ενέργειας σίγουρα δεν θα βοηθήσει να αυξήσετε την αυτοπεποίθησή σας.