Η έννοια “σεξουαλικότητα” αν και αποτελεί σημαντικό μέρος της ανθρώπινης συμπεριφοράς, παρουσιάζει ακόμη πολλοί περιορισμοί σχετικά με αυτό ενώ συχνά παρατηρείται έλλειψη βασικών γνώσεων σχετικά με αυτή. Ακόμη και πριν από μερικές δεκαετίες, θεωρούνταν πως ούτε καν οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα στη σεξουαλικότητα και στον έρωτα καθώς ήταν χρήσιμη για την διαιώνιση του είδους. Ωστόσο, η σεξουαλικότητα είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, αφού έτσι γεννιόμαστε και έτσι είναι η ανθρώπινη φύση.
Στο άκουσμα της έννοιας “σεξουαλικότητα”, ο νους μας πάει συνήθως στην ενήλικη ζωή και δεν είναι λίγες οι φορές που η έννοια συγχέεται με κάτι “πονηρό”, χωρίς να λαμβάνει κανείς υπόψιν του ότι η σεξουαλικότητα δεν έχει ηλικία. Η παιδική σεξουαλικότητα είναι κάτι αρκετά περίπλοκο και διαφέρει κατά πολύ από αυτή των ενηλίκων.
Για τα παιδιά λοιπόν, σεξουαλικότητα σημαίνει η επαφή και το ενδιαφέρον γύρω από κάτι καινούριο, η σωματική επαφή, το συναίσθημα ακόμη και η ευφορία. Με άλλα λόγια, η παιδική σεξουαλικότητα αφορά την εξερεύνηση του φύλου και κατ’ επέκταση του σώματος μέσω του παιχνιδιού και τη σύγκριση με άλλους.
Ένα κλασικό παράδειγμα, μέσω του οποίου τα παιδιά αρχίζουν και αντιλαμβάνονται την σεξουαλικότητά τους είναι το παιχνίδι του γιατρού. Το συγκεκριμένο παιχνίδι το συναντάμε σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι απ’ τα πιο γνωστά. Τα παιδιά κάνουν μια φυσική προσπάθεια να δώσουν απλές ερωτήσεις σε κάποιες απορίες, οι οποίες γεννώνται μέσω της εξερεύνησης φανερών και κρυμμένων πτυχών ενός σώματος και του φύλου. Το παιχνίδι αυτό παίζεται συνήθως από παιδιά όμοιας ηλικίας, όπου βρίσκονται συνήθως στην ίδια εξελικτική φάση.
Το παιδί που αποκτά γνώσεις για τις διάφορες λειτουργίες του σώματος και της σεξουαλικότητάς του έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αγαπήσει όχι μόνο το σώμα του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό του, να σέβεται τους άλλους και, ως ενήλικας, να είναι σε θέση να κάνει μια ώριμη και ορθή επιλογή του ατόμου με το οποίο θα θελήσει να μοιραστεί το “είναι” του.
Οι συζητήσεις του γονιού ή του παιδαγωγού με το παιδί για τη σεξουαλικότητά του -όταν γίνονται μέσα σε ένα πνεύμα αποδοχής, κατανόησης, πληροφόρησης και χαλαρότητας- δημιουργούν την αίσθηση στο τελευταίο πως μπορεί να απευθύνεται με ασφάλεια στους ενήλικες του περίγυρού του για να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται ή για να μοιραστεί κάτι που του συνέβη, που το φόβισε ή που το έκανε να μη νιώσει καλά.