Σύμφωνα με νέες μελέτες, δεν είναι μόνο οι μεσήλικες πλέον επιρρεπείς στην κρίση ηλικίας. Η κρίση ηλικίας εμφανίζεται πλέον και σε άτομα που βρίσκονται ηλικιακά γύρω στα 25, που αποτελεί το πρώτο τέταρτο της ζωής μας, αν το λάβει κανείς υπόψιν του στατιστικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το World Bank Group, τo προσδόκιμο ζωής για τους πολίτες της Ελλάδα είναι στα 81,09 χρόνια. Είμαστε μεταξύ των 35 χωρών του κόσμου οι κάτοικοι των οποίων λέγεται ότι πρόκειται να ζήσουν τουλάχιστον έως τα 80, με την Ιαπωνία να βρίσκεται στο νούμερο1 (84,62 χρόνια) και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία τελευταία, στην 194η θέση (53,68 χρόνια). Είμαστε και μεταξύ αυτών που θα περάσουν κρίση μέσης ηλικίας γύρω στα 40. Υπάρχει, όμως, και κάτι νέο. Η κρίση ηλικίας γύρω στα 25!
Το αντικείμενο λοιπόν της νέας κρίσης βασίζεται στο άγχος και στην αβεβαιότητα του ποιοι είναι και τι τελικά θέλουν. Όταν οι ίδιοι αρχίζουν και κάνουν σκέψεις σχετικά με αυτά τα ερωτήματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ερωτήματα αυτά και κάπου εκεί, μπαίνουν σε αυτό το «τρυπάκι» της νέας κρίσης ηλικίας. Παρά το νεαρό της ηλικίας και την γνώση ότι όποιος διανύει τις ηλικίες 25 έως 30 βρίσκεται στην καλύτερη ηλικία, το έντονο άγχος και η μεγάλη πίεση που ασκείται πια τόσο από την ίδια την κοινωνία όσο και από τις απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι απ’ τις ηλικίες αυτές, κάνουν την φάση αυτή να φαντάζει άχαρη στα μάτια των νέων.
Οι άνθρωποι αισθάνονται χαμένοι ως προς το τι ζουν και το τι πίστευαν ότι θα ζούσαν σε αυτές τις ηλικίες, στην προσωπική ή την επαγγελματική τους ζωή.
«Μπορεί να είναι καταστροφικό να ανακαλύπτεις ότι η δουλειά σου δεν είναι στην πράξη ό,τι ονειρευόσουν ή φανταζόσουν. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει την εκκίνηση μιας κρίσης ηλικίας το γεγονός ότι όλοι γύρω σου παντρεύονται και κάνουν παιδιά, ενώ εσύ όχι. Αναρωτιέσαι γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό σε εσένα. Ένα άλλο θέμα που προβληματίζει είναι τα όσα πρέπει να γίνουν έως ότου φτάσουμε στο μέσο της ζωής μας και να νιώθουμε πως κάτι έχουμε κάνει».
Συμπτώματα ότι ένας νέος περνά κρίση μέσης ηλικίας
- Παρορμητική συμπεριφορά
- Απώλεια όρεξης
- Αίσθημα ανάγκης για αλλαγή και εξέλιξη
- Ασταθείς και αποτυχημένες σχέσεις
- Κατάθλιψη και άγχος
- Απομόνωση
- Έντονη ανασφάλεια
Φυσικά και τα συμπτώματα αυτά δεν παραπέμπουν μόνο σε κρίση ηλικίας, είναι όμως βασικά και σε αυτή την κατάσταση.
Ένας νέος, συνήθως, εκδηλώνει την κρίση που περνά αμφισβητώντας τα πάντα και έχοντας έντονο το αίσθημα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας. Όλα του φαίνονται μάταια και πως καμιά αλλαγή δεν θα καταφέρει να διατελέσει ο ίδιος. Ακόμη, υπάρχουν νέοι που θεωρούν τον εαυτό τους «αποτυχημένο».
Υπάρχουν όμως κάποιες αχτίδες ηλίου, οι οποίες μπορούν να κάνουν τον νέο να αναθεωρήσει και να αντιληφθεί ότι η φάση που βρίσκεται θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε μια απ’ τις καλύτερες στην ζωή του αρκεί να σκεφτεί πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η ζωή του αν δρούσε και ο ίδιος αλλιώς.
Όταν ο ίδιος αναλογιστεί πως πολλά θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού ο ίδιος καθορίζει τις σκέψεις και τις πράξεις του, είναι λογικό ο νέος να πάρει τα πάνω του και να προσπαθεί όλο και περισσότερο για κάτι καλύτερο.
Είναι βασικό να καταλάβει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του και πως κανείς άλλος δεν θα τον βοηθήσει περισσότερο απ΄τον ίδιο του τον εαυτό. Πάντα νιώθουμε πιο σίγουροι όταν ξέρουμε ότι μπορούμε να φροντίσουμε και να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Δύναμη του εαυτού ονομάζεται.