Το αν κάποιος είναι πρόθυμος να βοηθήσει τον άλλον, ο λεγόμενος αλτρουισμός, σχετίζεται τόσο με την ποσότητα όσο και με την ποιότητα του ύπνου υποστηρίζουν Αμερικάνοι επιστήμονες. Αυτό φυσικά αφορά τόσο το προσωπικό όσο και το κοινωνικό επίπεδο, αφού όσο λιγότερο κοιμούνται τα άτομα που απαρτίζουν μια κοινωνία τόσο πιο εγωκεντρική και “κλειστή” γίνεται.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρεται ότι πάνω από το 50% δεν κοιμάται αρκετά μέσα στην εβδομάδα. Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, κατάθλιψη, διαβήτη, υπέρταση και γενικότερα για πρόωρο θάνατο. Σε αυτόν την σειρά θα πρέπει να προστεθεί πλέον ίσως και η έλλειψη γενναιοδωρίας τόσο ενός ατόμου όσο και όλης της κοινωνίας.
Πολλές κοινωνίες βιώνουν λοιπόν την “αρρώστια” της αυπνίας και μια μελέτη δείχνει πως αυτό έχει αντίκτυπο στην δοτικότητα και στον αλτρουισμό, τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της ανθρωπότητας. Συνεπώς, η έλλειψη ύπνου βάσει των νέων ευρημάτων δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στην σωματική υγεία ενός ανθρώπου αλλά έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική ζωή του, αφού φθείρεται γενικότερα η ανθρώπινη κοινωνία.
“Ακόμη κι όταν οι άνθρωποι χάνουν μια μόνο ώρα ύπνου, υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλήγμα στην έμφυτη ανθρώπινη ευγένεια μας και στο κίνητρο μας να βοηθήσουμε τους έχοντες ανάγκη”, είπε ο Γουόκερ.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται και με το αίσθημα απομόνωσης. Το άτομο, χωρίς ύπνο, τείνει να γίνεται αντικοινωνικό, μεταδίδοντας το αίσθημα αυτό και στους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω του. Με λίγα λόγια, εξαπλώνεται σαν ιός και στους άλλους ανθρώπους. Η συνειδητοποίηση ότι η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει μια ολόκληρη κοινωνία, λόγω εξασθένησης της αλτρουιστικής συμπεριφοράς, μπορεί να φωτίσει καλύτερα την τωρινή κατάσταση της κοινωνίας μας.