Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα υψηλά ποσοστά τελειομανίας που οδηγούν σε στρες και αυτοκριτική είναι κοινό χαρακτηριστικό ανθρώπων με εθισμό στο αλκοόλ.  Η τελειομανία χωρίζεται σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τις οποίες συσχετίζεται με τη σοβαρή διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Το πότε το αλκοόλ υποδηλώνει πρόβλημα ένα τεράστιο κεφάλαιο που απαιτεί ξεχωριστή συζήτηση. Στη σημερινή εποχή ίσως είναι ταμπού πια να χρησιμοποιούνται οι όροι “αλκοολικός” και “αλκοολισμός”, ενώ θα έπρεπε να μην υπάρχει στιγματοποίηση για ένα τέτοιο σύνηθες πρόβλημα. Χρησιμοποιείται ο όρος Διαταραχή Χρήσης Αλκοόλ, που ορίζεται ως ένα προβληματικό μοτίβο κατανάλωσης, με αποτέλεσμα μια κλινικά σημαντική βλάβη ή δυσφορία. Η διαταραχή αυτή φέρει ήπιες, μέτριες και σοβαρές υποκατηγορίες. Τα αίτια εξακολουθούν να ερευνώνται, όπως και η εφαρμογή νέων θεραπευτικών μοντέλων.

Τώρα, μία νέα έρευνα εστιάζει στα βαθύτερα χαρακτηριστικά του χρήστη και συνδέει την τελειομανία με τη σοβαρή διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Οι τελειομανείς παλεύουν καθημερινά ώστε να αποδώσουν σύμφωνα με μη πραγματικά πρότυπα. Εξαιτίας αυτού, είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοκριτική. Είναι λογικό, οι υπερβολικά υψηλοί στόχοι, όταν δεν επιτυγχάνονται, δημιουργούν αίσθημα αποτυχίας και αβεβαιότητας.

Οι τελειομανείς θεωρούν ότι οι άλλοι έχουν πιο υψηλές προσδοκίες από εκείνους. Όταν λοιπόν βλέπουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν όσα πιστεύουν ότι οι άλλοι περιμένουν από αυτούς ή όσα οι ίδιοι πιστεύουν για τον εαυτό τους, αποστασιοποιούνται και ίσως απομονώνονται από τον κοινωνικό περίγυρο. Η τελειομανία είναι ευρέως γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα του στρες και κάνει τους ανθρώπους να οδηγούνται σε κατάθλιψη.

Παλιότερα στοιχεία ερευνών έχουν δείξει ότι οι νεότεροι τελειομανείς ενήλικες πίνουν πιο λίγο από τους συνομήλικούς τους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τελειομανία βρίσκεται εκεί μαζί με τον μειωμένο έλεγχο των παρορμήσεων, παράγοντας που σχετίζεται άμεσα με τις καταχρήσεις, και ότι οι τελειομανείς μπορεί να εμπλακούν με το αλκοόλ σε μια μόνιμη προσπάθεια να ξεπεράσουν το κοινωνικό άγχος ή τα συναισθήματα ανεπάρκειας που τους διακατέχει λόγω της αποτυχίας ή του φόβου για την αποτυχία.

Share:

administrator

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *